Linkovi

Bajden: Istorijska presuda Mladiću potvrda da će zločinci odgovarati za nedela


ARHIVA - Predsednik SAD Džo Bajden tokom govora povodom 100. godišnjice masakra u Tulsi (Foto: AP)
ARHIVA - Predsednik SAD Džo Bajden tokom govora povodom 100. godišnjice masakra u Tulsi (Foto: AP)

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden pozdravio je odluku žalbenog veća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove da potvrdi prvostepenu osuđujuću presudu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine - kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

"Ta istorijska presuda pokazuje da će odgovarati oni koji čine užasne zločine. Time se takođe potvrđuje naša zajednička rešenost da se spreče buduća zverstva bile gde u svetu", poručio je Bajden u saopštenju.

Podsetio je da je prije gotovo 26 godina, "Mladić naredio nasumično pogubljenje oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dečaka, da je komandovao "brutalnom dugogodišnjom opsadom Sarajeva i da je bio odgovoran za mnoge druge zločine".​

"Sjedinjene Države su pomogle u predvođenju međunarodnih napora da se okonačaju zverstva u Bosni i Hercegovini, da se privedu pravdi oni koji su tamo i u drugim delovima bivše Jugoslavije počinili zločine i da se uspostavi trajni mir u toj zemlji i širem regionu", naglasio je Bajden.

Takođe je izrazio zahvalnost Amerike na "neumornom radu tribunala Ujedinjenih nacija tokom poslednje dve decenije na slučajevima povezanim sa sukobom na Balkanu i svima onima čija je posvećenost omogućila današnju presudu".

"Pravda i pomirenje su osnova budućeg mira i stabilnosti i današnja odluka je takođe važna potvrda da je to moguće. Iskreno se nadam da će lideri u regionu poštovati ovu presudu i potvrditi njenu važnost za vladavinu prava. Moje misli su uz porodice mnogih žrtava Mladićevih zverstava. Ne možemo da izbrišemo tragediju njihove smrti, ali se nadam da današnja presuda nudi neku utehu svima koji su u žalosti", zaključuje se u saopštenju američkog predsednika.

Blinken: Pravda je pobedila

Odluka Međunarodnog mehanizma za krivične sudove da potvrdi presudu Ratku Mladiću donosi izvesnu meru dugo čekane pravde žrtvama i njihovim porodicama u Bosni i Hercegovini, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Kao bivši komandant vojske RS Mladić je bio ključna ličnost kampanje čiji je užasni cilj bio da se bošnjačka i hrvatska populacija Bosne i Hercegovine trajno eliminiše sa teritorije pod srpskom kontrolom. ​Zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini su jedno od najmračnijih poglavlja istorije posle Drugog svetskog rata", navodi se u Blinkenovom saopštenju koje je objavio Stejt department.

Borelj i Varhelji: Poštovati odluke i objektivnost tribunala

Konačna presuda u slučaju Ratka Mladića pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove je kraj ključnog suđenja u novijoj istoriji Evrope za ratne zločine, uključujući i genocid koji se odigrao u Bosni i Hercegovini, naveli su u zajedničkom saopštenju visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i komesar za proširenje i politiku susedstva Oliver Varhelji.

“Dok se sećamo onih koji su izgubili život, najiskrenije saosećamo sa njihovim voljenima i preživelima. Ova presuda će doprineti procesu isceljenja svih koji su propatili”, poručili su Borelj i Varhelji.

Kako se ističe u saopštenju, EU očekuje od svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu da pokažu punu saradnju sa međunarodnim tribunalima, poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i objektivnost.

“Poricanje genocida, revizionizam i glorifikacija ratnih zločina su suprotni najtemeljnijim evropskim vrednostima. Današnja odluka je prilika za lidere u Bosni i Hercegovini i regionu, u kontekstu činjenica, da povedu napred u odavanju pošte žrtvama i stvaranju sredine koja će dovesti do pomirenja kako bi se prevazišlo nasleđe rata i izgradio trajni mir”, saopštili su čelnici EU.

Kako su dodali, to je preduslov za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine i fundamentalno za njen put ka EU. To je, takođe, jedan od 14 ključnih prioriteta definisanih u mišljenju EK o zahtevu BiH za prijem u Evropsku uniju.

“Međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susednim zemljama treba da nastave misiju pružanja pravde svim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, i članovima njihove porodice. Ne može biti nekažnjivosti”, zaključeno je u zajedničkom saopštenju Žozepa Borelja i Olivera Varheljija.

"Uprkos pokušajima počinilaca da ućutkaju svedoke, zakopaju dokaze svojih zločina i izbegnu hapšenje, pravda je u ovom slučaju pobedila. Divimo se hrabrosti i izdržljivosti preživelih i njihovih najbližih koji su nastavili borbu za zvanično priznavanje tih zločina. Kako se bližimo 26. godišnjici genocida u Srebrenici, nadamo se da će presuda žalbenog veća doneti izvesni mir žrtvama i voljenima", poručio je Blinken i izrazio zahvalnost na godinama rada Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u sprovođenju pravde u slučaju Ratka Mladića.

SAD će nastaviti da se snažno zalažu za pravdu, međusobno poverenje i pomirenje kao temelje mira i stabilnosti - navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara.

Gutereš: Odgovornost - ključni korak ka pomirenju u regionu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je “one na pozicijama moći” u regionu da se uzdrže od poricanja ozbiljnosti zločina za koje je izrečena presuda i poručio da odgovaranje za zločine predstavlja ključni korak ka pomirenju u regionu, prenela je njegova portparolka Stefani Dužanik.

Konačna presuda u slučaju protiv Ratka Mladića, koji je jedan od najviših zvaninčika kojima je suđeno pred Međunarodnim sudom u Hagu i Međunarodnim mehanizmom - je pokazatelj privrženosti međunarodne zajednice međunarodnoj krivčnoj pravdi i borbi protiv nekažnjivosti. To je još jedan vitalni korak ka suočavanju sa prošlošću i izgradnji bezbednije i lepše budućnosti za sve građane i stanovnike Bosne i Hercegovine i regiona”, poručio je Gutereš.

Generalni sekretar UN izrazio je duboko poštovanje prema predanosti i vrednom radu sudija i osoblja koje se bavilo ovim slučajem od 1995, kada je podignuta prva optužnica.

Mišel Bašelet: Zvaničnici i mediji da se uzdrže od revizionizma

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašelet pozdravila je odluku o potvrđivanju prvostepene presude Ratku Mladiću za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

“Presuda Mehanizma pokazuje odlučnost sistema međunarodnog pravosuđa da se odgovara za zločine, bez obzira koliko dugo taj process traje – u Mladićevom slučaju skoro tri decenije pošto je počinio užasne zločine”, rekla je visoka predstavnica Ujedinjenih nacija.

Mišel Bašelet, visoka komesarka UN za ljudska prava (Foto: ARHIVA)
Mišel Bašelet, visoka komesarka UN za ljudska prava (Foto: ARHIVA)

Bašelet je zajedno sa koleginicom Alis Vairimu Nderitu, specijalnom savetnicom Generalnog sekretara UN za sprečavanje genocida, pozvala izabrane i javne zvaničnike i medijske organizacije u regionu da se uzdržavaju od revizionističkih narativa, polarizujuće retorike i podsticanja na mržnju, i sistematski osuđuju sve reči ili postupke koji bi pojačale tenzije između zajednica i država regiona.

Posteri, grafiti, suveniri, počasne table i drugi material kojim se glorifikuju ratni zločinci i dalje se pojavljuju u različitim gradovima Bosne i Hercegovine, uključujući Foču gde preživeli moraju da gledaju mural sa Mladićevim likom.

"Mladićevi zločini su bili gnusna kulminacija mržnje podsticane zarad političke dobiti. Današnja odluka odnosi se na njegovu ličnu odgovornost za te užasne činove a ne kolektivnu kaznu ili pripisivanje krivice bilo kojoj konkretnoj zajednici”, saopštila je Bašelet.

“Pozivam vlade i izabrane zvaničnike da se bore za pravdu za sve žrtve i preživele ratovau bivšoj Jugoslaviji da bi zarasle – umesto da se produbljuju – otvorene rane regiona, i negovalo pomirenje i dugoročni mir. Jedino putem iskrenog suočavanja sa prošlošću jedna zemlja može da izgradi inkluzivnu budućnost i stvori odgovorne institucije koje rade u prilog svih građana”, dodala je visoka komesarka UN.

XS
SM
MD
LG