Linkovi

Braća Bitići povodom 20. godišnjice ubistva njihove braće: Da počinioci ne ostanu na slobodi


Sahrana braće Bitići

Dvojica braće Bitići, čija su tri brata, američki državljani, kao pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova ubijeni u Srbiji 1999, saopštili su da se u ponedeljak navršava tačno 20 godina od njihovog ubistva i naglasili da ne odustaju od traganja za pravdom.

Želimo da osiguramo da počionici tog zločina ne ostanu na slobodi, poručili su oni.

"Na današnji dan pre 20 godina srpske vlasti ubile su trojicu američkih državljana i bacile ih u masovnu grobnicu... Želimo da osiguramo da počinioci tog zločina ne ostanu na slobodi. Tražićemo pravdu dok ona ne bude ispunjena", navodi se u kratkom saopštenju na sajtu porodice Bitići.

Povodom 20-godišnjice ubistva braće Bitići članovi njihove porodice objavili su i kratak film "Dok pravda ne bude ispunjena: Obećanje za braću Bitići".

Braća Jili, Mehmet i Agron Bitići bili su američki državljani koji su 1999. ušli u Srbiju da bi se pridružili OVK i borili protiv srpskih snaga bezbednosti.

Po završetku rata, oni su 26. juna 1999. pokušali u civilnim odelima da pomognu dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova pređu u centralnu Srbiju. Tada su uhapšeni zbog "ilegalnog ulaska u zemlju" (Jugoslaviju) i sutradan su prekršajno osuđeni na sudu u Prokuplju na 15 dana zatvora.

Odobreno im je da iz pritvora izađu tri dana ranije, ali su, umesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu, gde su ubijeni, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već bila tela kosovskih Albanaca.

Njihova tela su otkrivena jula 2001. godine. Ruke su im bile vezane, a na potiljcima su imali rane od ispaljenih metaka.

Fatos Bitići prošle godine je rekao da ima svedoka koji pouzdano mogu da kažu šta se braći Bitići dešavalo u Petrovom selu. Kao osoba koja bi mogla da ima odgovore na pitanja u vezi sa ubistvom Bitićija godinama se pominje tadašnji komandant srpske Žandarmerije Goran Radosaljević Guri, kome su Sjedinjene Države zabranile ulazak u SAD.Takođe, pojedini kongresmeni traže od Srbije njegovo hapšenje i izručenje SAD.

Slučaj Bitići jedna je od najvećih prepreka daljem unapređenju odnosa Sjedinjenih Država i Srbije, često su ponavljane poruke američkih diplomata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG