Linkovi

Ratni zločinac u Hagu - heroj u Srbiji


Ratko Mladić neposredno pre nego što je odstranjen iz sudnice Haškog tribunala pre izricanja presude
Ratko Mladić neposredno pre nego što je odstranjen iz sudnice Haškog tribunala pre izricanja presude

Ratku Mladiću je u Hagu posle više od 500 dana suđenja izrečena doživotna kazna, a mediji, političari i celokupno srpsko društvo još jednom su u svojim suprotstravljenim reakcijama pokazali da će duboko podeljenja mišljenja o bivšem generalu uvek biti tu - ratni zločinac ili ratni heroj.

Sudeći po rekacijama i naslovima u nekim medijima u Srbiji - on je ovde i dalje ipak malo više heroj.

Ratko Mladić je osuđen za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i otimanje “plavih šlemova“ i niz zločina, a nije kriv po tački jedan u kojoj se govori o genocidu u sedam opština BiH. Tokom izricanja presude Mladiću je pozlilo, a zatim je i izbačen iz sudnice pošto je vikao da je "sve laž".

Na današnjoj naslovnoj strani dnevnika "Informer" Vojislav Šešelj, koji je oslobođen optužbi pred Tribunalom,u intervjuu kaže da Mladić neće živ izaći iz zatvora i da "preko njega Hag sudi svim Srbima".

"Kurir" prenosi intervju sa Mladićevim sinom Darkom, koji citira oca pred izricanje presude - "Mirno spavam, nisam kriv. Ceo život sam radio vojnički u interesu srpskog naroda". Taj dnevnik podseća i da je Dejtonski sporazum, kojim je i okončan rat u Bosni, potpisan na ovaj datum pre tačno 22 godine.

Mladić, koji ima 74 godine, proglašen je krivim za genocid nad “nekoliko hiljada” muslimana iz Srebrenice, progon muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperima i uzimanje za taoce mirovnih snaga UN tokom rata u Bosni između 1992. i 1995. godine.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice, koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH.

Da li je Mladić stvarno heroj ili samo puki zločinac, poznat po svojim uvredljivim porukama punim mržnje, od kojih je nekoliko i citirano na njegovom suđenju u Hagu, kao što je "Kad god dođem u Sarajevo, nekog usput ubijem," ostaje večito pitanje za srpsko društvo.

"Dete jugoslovenskih partizana, čiji je otac ubijen u jednoj od poslednjih borbi protiv nemačke vojske i domaćih kolaboracionista, došao do zlokobne titule 'balkanskog kasapina', čoveka čije ime izaziva jezu hiljadama onih koji ne mogu da zaborave zločine počinjene u ime jedne od nacija koje su činile to jugoslovenstvo? Verovatno ne, jer će taj odgovor ostati duboko sakriven u umu ovog 74-godišnjaka, čiji izraz lica ni u jednom trenutku ne odaje osećaj kajanja", piše za "Vice" urednica Aleksandra Nikšić i sama izveštač iz rata u Bosni.

Navijači na stadionima vole da uzvikuju ime bivšeg generala Mladića i jedna su od grupa najlojalnija osuđeniku u Hagu. Generalni direktor FK "Partizan" Miloš Vazura apelovao je na navijače da ne skandiraju Mladiću na meču protiv Jang Bojsa u Ligi Evrope, koji se održava u četvrtak, jer bi u suprotnom klub ponovo dobio kaznu Evropske fudbalske unije (UEFA).

Partizan je ove sezone, na meču protiv Budućnosti u kvalifikacijama za Ligu šampiona zbog skandiranja Mladiću i niza drugih ispada pristalica, sankcionisan od UEFA sa dve utakmice bez prisustva publike.

A ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da Srbija, bez obzira na presudu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, ostaje pri ranije datim garancijama za njegovo puštanje na slobodu zbog lečenja.

Jedan od komentara na socijalnim mrežama poredi Mladićev slučaj sa onim Slobodana Miloševića, protiv koga je takođe vođen postupak pred sudom u Hagu, a koji nikada nije okončan, jer je on preminuo. Neki srpski mediji već godinama naglašavaju da je Milošević oslobođen optužbi pred ovim sudom.

"Isto kao i Milošević, neće dočekati da presuda stupi na snagu i umreće kao slobodan čovek. Nikome ne odgovara da Mladić bude kriv ili nevin", komentar je na presudu Mladiću, čitaoca koji se potpisao kao Sarajlija na presudu Mladiću, a koji se potpisao kao Sarajlija.

XS
SM
MD
LG