Linkovi

Godfri i ambasadori Kvinte kod premijerke Srbije: Zabrinutost zbog medija


Arhiva - Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji (Foto: Tviter nalog ambasadora SAD)
Arhiva - Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji (Foto: Tviter nalog ambasadora SAD)

"Izuzetno mi je drago što sam imao priliku za sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, zajedno sa ostalim ambasadorima Kvinte i šefom Delegacije EU u Srbiji", objavio je u sredu na Fejsbuku SAD u Beogradu Entoni Godfri, naglašavajući poštovanje za uspeh Srbije u vakcinaciji, ali i zabrinutost zbog stanja u medijima.

"Ambasadori su izrazili zabrinutost za stanje u medijima i sugerisali vladi da radi na stvaranju klime u kojoj neće biti pretnji novinarima ili liderima organizacija civilnog društva. Složili smo se u pogledu značaja praktičnih koraka i da bi sprovođenje vladine Medijske strategije trebalo da predstavlja dobru osnovu za poboljšanje stanja u medijima u Srbiji", napisao je Godfri u postu na stranici Ambasade SAD u Beogradu, u kom je podelio i fotografiju sa sastanka sa Instagram profila premijerke Srbije.

Premijerka je prethodno informisala ambasadore o naporima Srbije da napreduje u reformama u okviru procesa evropskih integracija, sa težištem na problemima u domenu vladavine prava, naveo je američki diplomata.

"Kao partneri Srbije, veoma cenimo što redovno imamo priliku za otvoreni dijalog sa Vladom Srbije o ovim važnim temama. Pomoć Srbiji da napreduje ka svom cilju EU integracija je u središtu lokalne politike SAD", stoji u postu na fejsbuk stranice Ambasade SAD, koji je potpisao Entoni Godfri.

Ambasador Nemačke: Ključna vladavina prava

Za evropske integracije Srbije ključne su reforme u oblasti vladavine prava i Nemačka očekuje napredak u tim oblastima i sa tim u vezi skoro otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, rekao je ambasador Nemačke Tomas Šib na odvojenom sastanku sa predsednicom skupštinskog Odbora za evropske integracije Elvirom Kovač, saopšteno je u sredu iz Skupštine Srbije.

Kovač i Šib su, kako preosi FoNet, razgovarali i o ustavnim amandmanima i vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji koji se očekuju na proleće sledeće godine, Кodeksu ponašanja narodnih poslanika, međustranačkom dijalogu, komunikaciji o Evropskoj uniji, ali i o Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji.

Šib je naveo da je cilj Nemačke, kada su u pitanju evropske integracije Srbije, da pruži svu potrebnu podršku i pomoć. Istakao je i da je proširenje Evropske unije za Nemačku i dalje jedan od prioriteta, bez obzira na ishode parlamentarnih izbora koji će biti održani u septembru u toj zemlji.

Кovač je izrazila žaljenje što tokom prethodne godine nije otvoreno nijedno novo pregovaračko poglavlje, ali je dodala i da je Srbija svesna da se i Unija suočava sa izazovima.

Naglasila je da je u decembru prošle godine na Odboru za evropske integracije predstavljen Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2020. godinu i dodala da Narodna skupština ne usvaja zakone, po hitnom postupku, što je bila jedna od sugestija Komisije, kao i da organizuje javna slušanja o nacrtima zakona i pomno sluša i prihvata predloge nevladinih organizacija koje u njima učestvuju.

Šib je pohvalio i pozitivnu kampanju vakcinacije u Srbiji.

XS
SM
MD
LG