Linkovi

Srbija slavi Dan državnosti


Arhiva, ilustracija - Zastava Republike Srbije.
Arhiva, ilustracija - Zastava Republike Srbije.

Srbija u ponedeljak slavi Dan državnosti. Praznik je obeležava se polaganjem venaca i cveća na spomenik voždu Karađorđu Petroviću u Orašcu, kao i dodelom odlikovanja zaslužnim pojedincima i ustanovama koje uručuje predsednik Aleksandar Vučić, dok se u Kragujevcu održava Sretenjska akademija.

Nakon čestitke predsednika SAD Džoa Bajdena, koja je stigla pre nedelju dana, Vučiću je iz SAD danas stigla čestitka i državnog sekretara Entonija Blinkena.

"U ime Vlade Sjedinjenih Država Amerike, čestitam narodu Srbije dok slavite svoj Dan državnosti. Ove godine takođe prepoznajemo 140. godišnjicu formalnih odnosa između naše dve zemlje. Dok razmišljamo o ovoj opsežnoj zajedničkoj istoriji, uključujući naše savezništvo tokom dva svetska rata, zajedno delimo ponos zbog doprinosa pojedinaca poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina i Mabel Grujić, a obe naše nacije slave srpski doprinos Apola sedam za sletanje astronauta na Mesec", kaže se u čestitki.

"Sjedinjene Države ponovo potvrđuju svoju posvećenost našem dugogodišnjem partnerstvu. Naša podrška strateškom cilju Srbije za članstvo u Evropskoj uniji traje. Pozdravljamo korake Srbije ka uspostavljanju normalizovanih odnosa sa Kosovom. Postizanje sveobuhvatnog sporazuma usmerenog na uzajamno priznavanje zahtevaće fleksibilnost i spremnost svih strana na kompromis", poručio je Blinken.

Odvojenu čestitku poslao je preko Tvitera i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

"U svoje ime, i u ime građana SAD, čestitam Dan državnosti svim građanima Srbije", rekao je na srpskom jeziku u video čestitki ambasador SAD.​

"Srbija je zemlja ponosnih ljudi i ponosne istorije. E, Srbijo! Srećan praznik", izjavio je Godfri.

Vučić: Ponosni smo na svoju prošlost, pretke i zagledani smo u budućnost

Aleksandar Vučić čestitao je praznik objavom na Instagramu.

"Danas je veliki dan za Srbiju, njen dan, naš dan! Naš nacionalni praznik, dan kada se rađala moderna srpska država. Danas smo ponosni na svoju prošlost, na svoje pretke, ali gledajući u njih zagledani smo i spremni da radimo za budućnost našeg naroda i naše dece", napisao je Vučić u postu na Instagarmu.

"Danas 40 dana posle Božića, mi slavimo Sretenje, najvažniji datum u istorijskom, političkom i verskom kalendaru naše lepe Srbije. Sretenje je za nas i bukvar i čitanka, vreme preispitivanja. Vreme jedinstva našeg naroda, ma gde da živi. Srećan praznik, živela Srbija!", napisao je on.

Dodeljena odlikovanja

Danas je veliki dan za Srbiju, njen dan, naš dan kada se rađala moderna država, kada je veliki vožd Crni Đorđe podigao ustanak, ali i dan kada je Srbija donela vanvremenski ustav ispred svog vremena - zagledani u pretke, spremni smo da radimo za budućnost našeg naroda i naše dece, poručio je Vučić na otvranju ceremonije dodele odlikovanja povodom Dana državnosti - Sretenja, i čestitao praznik srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Sretenje je za nas i bukvar i čitanka, vreme preispitivanja, i jedinstva našeg naroda gde god da živi, praznik svih koji vole i žive našu Srbiju, rekao je Vučić.

Među odlikovanima i sedmoro novinara

Ukazom predsednika Srbije, među dobitnicima odlikovanja povodom Dana državnosti našlo se i sedmoro novinara - sa televizija B92, Pink, Prva, N1 i Kineske centralne televizije (CCTV), kao i dnevnih listova Politika i Džerusalem post, koji su odlikovani Srebrnom medaljom za zasluge.

Dobitnici među novinarima su Bratislav Ilić sa televizije B92, novinarka TV Pink Gordana Uzelac, Danijela Davidov Kesar iz dnevnog lista "Politika", Zoran Maksimović sa Prve srpske televizije i Jelena Zorić sa televizija N1. Odlikovano je i dvoje stranih novinara - Jing Zang, novinarka CCTV-a, kao i Majkl Frojnd iz dnevnog lista Džerusalem Post.

Hvala junacima našeg doba, koji su Srbiji mnogo dali, živeli ne samo za sebe nego za nas, poručio je laureatima, i podsetio da se danas odaje počast onima koji su nesebično davali ovoj zemlji i ljudima.

"Dati Srbiji ne tražeći ništa za uzvrat, ugraditi svoje delo u njeno ime, žrtvovati se za nju - najviše je što neko za života može da uradi, i zato Srbija odgovara zahvalnošću i najvećim priznanjem koje može da pruži, i njihova imena biće upisana u večnu knjigu časti, hrabrosti i hvale", poručio je Vučić, preneo je FoNet.

Ukazom predsednika, povodom Dana državnosti Sretenja, odlikovano je 164 pojedinca, ustanova i udruženja.

Vučić je laureatima rekao da su dokazali istinitost Čerčilove izreke da su velika dela jednostavna. "Sloboda, pravda, čast, ljubav, milost, nada - vi ste te reči učini velikim, i Srbija vam je na tome večno zahvalna", naglasio je Vučić.

Istakao je da posebno neće biti zaboravljena žrtva lekara i drugih medicinskih radnika tokom pandemije korona virusa.

Među 164 odlikovana pojedinca, ustanove i udruženja, 20 odlikovanja dodeljeno je posthumno, a među njima je 15 zdravstvenih radnika koji su, kako je rekao Vučić, bili na prvoj liniji borbe protiv pandemije, a preminuli su od posledica zaraze korona virusom.

Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici dobio je Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, a orden Republike Srbije na lenti uručen je Juriju Borisovu, zameniku premijera Ruske Federacije.

Odlikovanja su, između ostalih, dobili i direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević, kao i tim kineskih doktora koji su boravili u Srbiji na početku pandemije.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su i reditelj Predrag Gaga Antonijević, muzičari Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga i Borislav Bora Đorđević, violinista Stefan Milenković i voditelj Minja Subota.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovana je i kompanija Er Srbija.

Čestitke iz sveta

Vučić je povodom praznika primio čestitke brojnih svetskih zvaničnika, osimpredsednika SAD Džozefa Bajdena, predsednika Narodne Republike Kine Ši Đinpinga, predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Čestitke su uputili i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, koji u čestitki Vučiću poželeo "sreću i dobro zdravlje, a prijateljskom narodu Srbije prosperitet i blagostanje".

Čestitke su stigle i od predsednika i premijera Mađarske Janoša Adera i Viktora Orbana, predsednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva, predsednika Rumunije Klausa Johanisa, predsednika Savezne Republike Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera, predsednika Republike Austrije Aleksandera van der Belena, predsednice Republike Grčke Katerine Sakelaropulu, predsednika Republike Kipar Nikosa Anastasijadisa, predsednika Republike Italije Serđa Matarele, predsednika Republike Malte Džordža Vele, predsednika Češke Republike Miloša Zemana, predsednice Slovačke Republike Zuzane Čaputove i predsednika Republike Poljske Andžeja Dude.

Predsedniku Vučiću praznik su čestitali i britanska kraljica Elizabeta Druga, predsednik Irske Majkl Higins, predsednik Švajcarske Konfederacije Gi Parmelan, kralj Holandije Vilem-Aleksandar, kralj Španije Felipe Šesti i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, kao i predsednik Države Izrael Ruven Rivlin.

Dan državnosti Republike Srbije čestitali su i predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev, predsednik Republike Jermenije Armen Sarkisjan, predsednica Gruzije Salome Zurabišvili, predsednik Republike Kazahstan Kasim-Žomart Tokajev i prvi predsednik te zemlje Nursultan Nazarbajev, predsednik Islamske Republike Iran Hasan Rohani, predsednik Arapske Republike Egipat Abdel Fatah El Sisi, predsednik Demokratske Narodne Republike Alžir Abdelmadžid Tebun, kralj Maroka Muhamed VI, predsednik Republike Tunis Kais Said, predsednik Državnog veća i ministara Republike Kube Migel Dijas-Kanel Bermudes, kao i predsednik Republike Koreje Mun Đe In, predsednik Republike Indonezije Đoko Vidodo i kralj Tonge Tupou Šesti.

Nacionalni dan Republike Srbije čestitali su i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Halifa bin Zajed Al Nahjan, potpredsednik i premijer UAE šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, kao i prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komadanta Oružanih snaga UAE šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan.

Čestitke su uputili kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz El Saud i prestolonaslednik Muhamed bin Selman bin Abdulaziz El Saud, emir i zamenik emira Države Katar šeik Tamim bin Hamad El Tani i Abdula bin Hamad El Tani, sultan Omana Haitam bin Tarik, predsednik Islamske Republike Pakistan Arif Alvi i predsednik Narodne Republike Bangladeš Abdul Hamid.

U svojoj čestitki privremeni generalni guverner Kanade Ričard Vagner podseća da mnogi Kanađani vode poreklo iz Srbije i da oni svojim doprinosima pomažu da Kanada bude napredna, raznovrsna i otvorena zemlja kakva je danas, navodi se u saopšptenju.

XS
SM
MD
LG