Linkovi

Palmer se sastao sa Vučićem putem video linka, preko Fejsbuka odgovara građanima


Arhiva - Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 10. juna 2019.
Arhiva - Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Beogradu, 10. juna 2019.

Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer istakao je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u ponedeljak putem video linka da SAD podržavaju proces koji vodi Evropska unija i da očekuje da će ubrzo uslediti nastavak dijaloga.

Palmer je istakao i važnost sprovođenja Briselskog sporazuma i još jednom potvrdio posvećenost Sjedinjenih Država dijalogu i razgovorima o spornim pitanjima, saopšteno je Kabineta predsednika Srbije.

Vučić je rekao će Srbija nastaviti da se zalaže za postizanje stvarnog i održivog kompromisa u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa Srbije.

Dvojica sagovornika su razgovarala i o značaju medijskih sloboda u regionu, ekonomskoj situaciji, kao i o posledicama koje je pandemija ostavila po privredu svih zemalja sveta, uz poseban akcenat na mere oporavka privrede, kao i daljoj ekonomskoj saradnji između Srbije i SAD.

U razgovoru o pandemiji, Vučić je obavestio Palmera o merama koje je Srbija preduzela u cilju zaštite stanovništva, kao i o toku vakcinacije građana Srbije.

Palmer je čestitao Srbiji na izuzetnom uspehu u vakcinaciji, kao i na pomoći u vakcinama koje su isporučene zemljama u regionu, navodi se u saopštenju.

On je posebno istakao značaj takve regionalne politike koja je usmerena na solidarnost i povezivanje, naglasivši da upravo u izazovnim vremenima države treba da pronađu priliku da iskažu spremnost na saradnju.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o sveukupnoj regionalnoj situaciji i saglasili se da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak celog regiona.

"Srbija jeste i uvek će biti čvrsto posvećena miru, prosperitetu i dobrobiti svih ljudi koji žive na Zapadnom Balkanu. U tom smislu, naša zemlja se dosledno zalaže za dijalog, solidarnost, projekte i saradnju koji za cilj imaju povezivanje naroda, kultura i ekonomije, što će sve zajedno doprineti opštoj stabilnosti i boljem životu svih“, rekao je Vučić i dodao da je današnji razgovor bio, kao i uvek do sada, otvoren i sadržajan.

"Razmotrili smo mnoga važna pitanja, kao i sve razlike koje postoje između nas", naglasio je Vučić, posebno istakavši da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije da u budućnosti pronalazimo rešenja koja bi značila bolje i intenzivnije bilateralne odnose između SAD i Srbije.

Američki zvaničnik je naglasio da je jedan od prioritetnih interesa SAD upravo stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i pohvalio je konstruktivnu ulogu Srbije u regionalnim inicijativama, poput "malog Šengena" i brojnih infrastrukturnih projekata koji će u znatnoj meri podići kvalitet života svih građana u regionu, ali i dodatno unaprediti i osnažiti regionalno ekonomsko povezivanje, ističe se u saopštenju koje je preneo FoNet.

Palmer i amasador Godfri razgovaraju sa građanima preko Fejsbuka

Ambasada Sjedinjenih Država u Beogadu najavila je da će Palmer, zajedno sa ambasadorom SAD u Beogadu Entonijem Godfrijem, uživo putem Fejsbuka odgovarati na pitanja građana.

"Pridružite se ambasadoru Godfriju i zameniku pomoćnika državnog sekretara Metu Palmeru u virtuelnom razgovoru uz piće u ponedeljak u 18h na https://bit.ly/30GbkXO", stoji u pozivu Ambasade na "diploćasku" objavljenom na Tviteru i Fejsbuku.

"Njih dvojica će razgovarati o naporima SAD da pomognu Srbiji na njenom putu ka EU, o tome šta Metu nedostaje iz vremena kada je živeo u Srbiji, a spremni su i da odgovore na vaša pitanja", kaže se u pozivu.

Palmer je u petak putem video veze razgovarao sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem i premijerkom Anom Brnabić o situaciji u regionu, dijalogu Beograda i Prištine, bilateralnim odnosima i američkim investicijama u Srbiji.

Podsetimo, Palmer je nedavnp izjavio da SAD neće nametati rešenja Beogradu i Prištini i da će sporazum o normalizaciji odnosa morati da bude prihvatljiv za građane i rukovodstva obe zemlje.

Kazao je i da ne postoji rok za postizanje sporazuma, ali da SAD smatraju da je "stvar hitna" i da će izazovi biti komplikovaniji što se duže bude čekalo.

Palmer je istakao da Amerika podržava dijalog koji vodi specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak i da je važno da se sprovede ono što je dosad dogovoreno Briselskim sporazumom, poput osnivanja Zajednice srpskih opština.

XS
SM
MD
LG