Linkovi

Državljanin Srbije izručen SAD koje ga traže zbog prevare investitora


Grb američke ambasade u Srbiji

Državljanin Srbije Anotnije Stojilković izružen je u SAD, gde je optužen da je prevario investitore u vrednosti većoj od 70 miliona dolara, saopštio je v.d.tužioca Severnog okruga u Teksasu, a prenela američka ambasada u Beogradu.

Stojilković je uhapšen 24. jula 2020. po američkom nalogu za hapšenje. Pristao je da bude izručen Americi, a agenti FBI su ga preuzeli 4. februara i prebacili u Teksas.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri je ocenio da je ovo "snažna poruka da Srbija nije utočište za one koji se bave međunarodnim kriminalom".

"SAD su zahvalne na saradnji i pomoći srpskih vlasti da se zaustavi ova masovna prevara. Zajednički rad je jedini način da zaštitimo naše građane od kriminala koji prelazi sve granice", rekao je Godfri.

Stojilković i više od deset drugih optuženih sumnjiče se da su organizovali grupu čiji je cilj bio prevara i pranje novca.

Njegovi saučesnici su Kristijan Krstić, Atiliano Krstić, Ksenija Fej, Marko Pavlović, Uroš Selaković, Nenad Krstić i svi su uhapšeni u Srbiji u julu 2020. Jedan od članova grupe Haoja Miao uhapšen je u Kaliforniji.

Oni se terete da su napravili više od 20 lažnih platformi za investiranje, i iz svojih domova u Srbiji, Kini i drugim mestima, varali investitore širom zemlje.

Ako bude osuđen, Antonije Stojilković može da dobije i do 20 godina u federalnom zatvoru.

XS
SM
MD
LG