Linkovi

Kompanija za glasačke mašine tuži televiziju Foks za klevetu


ARHIVA - Mašina za elektronsko glasanje kompanije Dominion (Foto: AP)
ARHIVA - Mašina za elektronsko glasanje kompanije Dominion (Foto: AP)

Kompanija za mašine za elektronsko glasanje "Dominion sistemi za glasanje" (Dominion Voting Systems) tužila je za klevetu televiziju Foks njuz, tražeći odštetu od 1,6 milijardi dolara. Dominion tvrdi da je kablovski gigant lažno tvrdio da je kompanija učestvovala u "nameštanju" izbora 2020, kako bi povećala gledanost.

Tužba je deo pravnih koraka koje preduzimaju ta kompanija i druge firme i pojedinci koji su bili meta lažnih, a ponekad i bizarnih tvrdnji predsednika Donalda Trampa i njegovih saradnika, nakon što je Tramp izgubio izbore od Džoa Bajdena. Te tvrdnje su doprinele motivisanju Trampovih pristalica koje su, u uverenju da su izbori pokradeni, upale u zgradu američkog Kongresa 6. januara. U nasilju je stradalo petoro ljudi, među kojima i jedan policajac. Upad u Kapitol je doveo do istorijskog drugog procesa opoziva predsednika Donalda Trampa.

Dominion tvrdi da je Foks njuz, koji je prenosio netačne tvrdnje da je ta kompanija menjala glasove, "prodao lažnu priču o izbornoj prevari zarad svojih sopstvenih komercijalnih interesa, i naneo ozbiljnu štetu Dominionu u tom procesu", navodi se u kopiji tužbe u koju je uvid imao Asošijeted pres.

“Istina nešto znači. Laži imaju posledice", navodi se u tužbi. "Ako ovaj slučaj ne predstavlja klevetu od strane jednog medija, onda nijedan to nije".

I pre tužbe koju je podneo Dominion, Foks njuz je već podneo četiri pravna zahteva da se odbace druge tužbe koje se odnose na rad te medijske kuće za vreme izbora.

“Foks njuz je ponosan na svoje praćenje izbora 2020, koje je u skladu sa najvišom tradicijom američkog novinarstva, i odlučno ćemo se braniti od ove neosnovane tužbe pred sudom", saopštila je medijska kompanija.

Nije bilo većih nepravilnosti na izborima 2020 - što je činjenica koju je potvrdio veliki broj izbornih zvaničnika, pa čak i Trampov sekretar za pravosuđe Vilijam Bar.

Republikanski guverneri u Arizoni i Džordžiji, državama koje su bile ključne za Bajednovu pobedu, takođe su garantovali da su izbori u njihovim državama bili regularni. Skoro sve žalbe Trampa i njegovih saradnika su odbačene na sudovima, a dve je odbacio i Vrhovni sud, u kome je troje od devetoro sudija nominovao Tramp.

Predsednik Tramp razgovara sa novinarima Foks Njuz, Bretom Bejerom i Martom Mekalum, u virtuelnom razgovoru sa biračim organizovanom kod Linkolnovog spomenika u Vašingtonu, 3. maja 2020.
Predsednik Tramp razgovara sa novinarima Foks Njuz, Bretom Bejerom i Martom Mekalum, u virtuelnom razgovoru sa biračim organizovanom kod Linkolnovog spomenika u Vašingtonu, 3. maja 2020.

Pa ipak, neki od novinara Foks njuza su dali veliki publicitet lažnim tvrdnjama da je Dominion menjao glasove preko softvera u svojim mašinama koji su napravljeni u Venecueli, da bi se izbori namestili u korist diktatora Uga Čavesa. Foksovi voditelji dovodili su u goste Trampove advokate Rudija Đulijanija i Sidni Pauel, koji su iznosili lažne tvrdnje, a onda su te tvrdnje širene na platformama Foks njuza za društvene medije, koji imaju ogromnu publiku.

Dominion je, u tužbi, naveo, da je više puta pokušao da razjasni situaciju i demantuje lažne tvrdnje, ali da ga je Foks njuz ignorisao.

Kompanija tvrdi da je Foks njuz, mreža među čijim je zvezdama nekoliko novinara i komentatora koji su neskrivene Trampove pristalice, prenosila lažne tvrdnje da bi objasnila kako je predsednik izgubio izbore. Kablovski gigant je izgubio gledaoce posle izbora, a neke Trampove pristalice su smatrale da televizija ne podržava dovoljno republikanskog predsednika.

Advokati Dominiona navode da se ponašanje Foks njuza značajno razlikovalo od onog drugih medija koji su izveštavali o istim tvrdnjama. "Postojala je svesna, poslovna odluka da se podrže i ponavljaju i emituju te laži da bi zadržali gledaoce", izjavio je advokat Džastin Nelzon iz firme Sasman Godfri.

Iako 28 država koristi mašine koje proizvodi Dominion, do izbora 2020. kompanija je bila uglavnom nepoznata van same zajednice zvaničnika koji se bave organizacijom izbora. Sada je velika meta kritika u konzervativnim krugovima, a milioni ljudi je vide kao jednog od glavnih krivaca u fiktivnoj priči o tome da su demokrate širom zemlje skovale zaveru da se ukradu glasovi od Trampa, navodi se u tužbi.

Zaposleni u Dominionu, od inženjera softvera do samog osnivača kompanije, bili su izloženi maltretiranju. Nekima je prećeno smrću, a kompanija je petrpela "ogromne, nenadokandive ekonomske gubitke", kažu njeni advokati.

Jedan od zaposlenih Erik Kumer izjavio je za AP da je morao da se krije nakon što mu je prećeno smrću zbog lažnih tvrdnji o kompaniji. Tužio je Trampov izborni štab, kolumniste konzervativnih medija i konzervativne medije Njuzmaks i One America News Network (OANN).

Dominion je takođe tužio Đulijanija, Pauel i direktora kompanije za proizvodnju jastuka "MyPillow" iz Minesote, zbog iznošenja lažnih tvrdnji. Rivalska tehnološka kompanija ​Smartmatic USA, takođe je tužila Foks njuz zbog izbornih tvrdnji, za sličnu sumu novca. Za razliku od Dominiona, učešće Smartmatika u izborima 2020. bilo je ograničeno na okrug Los Anđelesa.

Advokati Dominiona kažu da još nisu podneli tužbu protiv pojedinačnih medijskih ličnosti sa Foksa, ali da i ta opcija ostaje otvorena. Neki u Foks njuzu su znali da su tvrdnje lažne, ali njihovi komentari nisu bili juzeti u obzir, kažu advokati.

"Odgovornost je na Foksu", kaže advokat Stiven Šekelford. "Foks je izabrao da to stavi na svoje mnogobrojne platforme, i da ponovo objavljuje te tvrdnje".

XS
SM
MD
LG