Linkovi

Ambasada SAD: Pravda za braću Bitići ostaje prioritet u bilateralnim odnosima sa Srbijom


Pravda za braću Bitići i njihove porodice, i odgovornost onih koji su izvršili i prikrili njihovo ubistvo ostaje jedan od prioriteta u bilateralnim odnosima sa Srbijom, saopštila je u četvrtak ambasada SAD u Beogradu.

Vlada SAD ponovo poziva srpske vlasti, koje godinama obećavaju pomoć u vezi sa ovim slučajem, da sprovedu punu istragu, navodi se u saopštenju i dodaje: Ovaj slučaj, kao i mnogi drugi, ukazuje na hitnu potrebu da Srbija razreši nedovršene istrage ratnih zločina i posveti se jačanju vladavine prava.

"Dvadeset dve godine su prošle od kada su trojica Amerikanaca - Jili, Agron i Mehmet Bitići - nestala za vreme pritvora u kojem su ih držale specijalne snage srpske policije. Njihova tela su kasnije pronađena u Petrovom selu u istočnoj Srbiji, u bazi jedinice pod komandom Gorana Radosavljevića - Gurija", kaže se u saopštenju ambasade SAD.

Braća Bitići, podseća se dalje u saoštenju, pogubljena su hicima u glavu dok su im ruke bile vezane na leđima, "a ni posle više od dve decenije nije došlo do potpune istrage ovog slučaja".

"Ne možemo - i nećemo - zaboraviti ovaj zločin. Pravda za braću Bitići i njihove porodice, i odgovornost onih koji su izvršili i prikrili njihovo ubistvo ostaje jedan od prioriteta u našim bilateralnim odnosima sa Srbijom", navodi se u saopštenju.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG