Linkovi

Stejt department: Pozivamo srpske vlasti da reše ubistvo braće Bitići


ARHIVA - Zgrada "Heri S. Truman", sedište Stejt departmenta u Vašingtonu (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
ARHIVA - Zgrada "Heri S. Truman", sedište Stejt departmenta u Vašingtonu (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Stejt department je na godišnjicu ubistva braće Bitići, saopštio da SAD nikad neće zaboraviti njihovu smrt, niti prestati da traže pravdu za ubijene američke državljne.

"Danas se navršava 21 godina od kada su pripadnici srpske specijalne policije ubili trojicu braće, američkih državljana", poručila je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus preko tvitera, retvitujući i saopštenje američke ambasade u Beogradu.

"SAD neće zaboraviti njihovu smrt, niti stati u našim nastojanjima da se ostvari pravda. Ponovo pozivamo srpske vlasti da reše ovaj slučaj", naglasila je Ortagus.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu prethodno je objavila da Sjedinjene Države neće zaboraviti smrt braće Bitići, američkih državljana ubijenih 1999. godine, i da je pravda za porodicu Bitići jdan od prioriteta prioritet u bilateralnim odnosima sa Srbijom.

"Osmog jula je godišnjica ubistva braće Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta. Iako je prošla 21 godina, malo je napretka ka efikasnoj i temeljnoj istrazi ubistva ovih američkih državljana koje je usledilo nakon njihovog hapšenja i prepuštanja specijalnim jedinicama MUP-a Srbije 1999. godine", navodi se u saopštenju Ambasade i dodaje:

"Njihova tela su pronađena dve godine kasnije u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji, u bazi pod kontrolom jedinice pod komandom Gurija Radosavljevića. Ruke žrtava bile su vezane na leđima, a na glavi svakog od njih bile su rane od metaka ispaljenih u potiljak".

Braća Bitići bili su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova i deo bataljona kog su sačinjavali kosovski Albanci koji žive u SAD, a koji su se pridružili ratu na Kosovu.​

Braća Bitići uhapšena su u julu 1999. godine blizu prelaza Merdare, a sud u Prokuplju osudio ih je na 15 dana zatvora zbog neovlašćenog ulaza na teritoriju Jugoslavije.

Njihova tela pronađena su u bazi koja je bila pod kontrolom jedinice kojom je komandovao bivši general srpske policije Goran Radosavljević Guri.

XS
SM
MD
LG