Linkovi

Američka ambasada: Radosavljević da bude suočen sa pravdom, a ne da dobija priznanja


ARHIVA - Goran Radosavljević Guri, komandant Žandarmerije od 2001. do 2004. (Foto: Medija centar)
ARHIVA - Goran Radosavljević Guri, komandant Žandarmerije od 2001. do 2004. (Foto: Medija centar)

Ambasada Sjedinjenih Država u Beogradu saopštila je povodom informacije da je Goranu Radosavljeviću Guriju, koji je povezan sa slučajem ubijene braće Bitići uručena plaketa Žandarmerije, da on treba da bude suočen sa pravdom, a ne da dobija priznanja.

Radosavljević je čovek koji je upravljao kampom za obuku gde su 1999. godine pronađeni ostaci trojice ubijenih Amerikanaca – Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija“, objavila je američka ambasada na društvenoj mreži Tviter.

"SAD su sankcionisale Radosavljevića zbog umešanosti u njihova ubistva i on treba da bude suočen sa pravdom, a ne da dobija priznanja", ukazala je ambasada, podelivši informaciju Radija Slobodna Evropa da je na obeležavanju Dana žandarmerije u Novom Sadu, komandant Žandarmerije Dejan Luković uručio Radosavljeviću plaketu, u znak zahvalnosti za uspešnu saradnju.

Radosavljević je više puta odbacio bilo kakvu odgovornost za smrt braće Bitići.

Stejt department je u decembru 2018. Radosavljeviću zabranio ulazak u SAD, zbog umešanosti u grubo kršenje ljudskih prava.

Agron, Mehmet i Ili Bitići, bili su američki državljani koji su se borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u sastavu „Atlantske brigade“ tokom rata na Kosovu. Uhapšeni su po završetku NATO intervencije u nekadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ) 1999. na granici sa Kosovom zbog ilegalnog prelaska u Srbiju.

Pošto su proveli 15 dana u zatvoru pušteni su na slobodu, ali ih policija prebacuje u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP Srbije u Petrovom Selu, koja je bila pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija.

Njihova tela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji, zajedno sa posmrtnim ostacima drugih kosovskih Albanaca.

XS
SM
MD
LG