Linkovi

Posle tenzija ostaje pitanje– kako rešiti problem tablica i dokumenata na Kosovu


Partola kosovske policije u Zupcu, na severu Kosova, 1. avgust 2022.
Partola kosovske policije u Zupcu, na severu Kosova, 1. avgust 2022.

BEOGRAD - Dan posle uklanjanja barikada na severu Kosova, direktor kancelraije Vlade Srbije za Kosovo, Petar Petković, tvrdi da su pripadnici kosovske policije ROSU zaustavili sanitetsko vozilo kod Leposavića i oteli vozača srpske nacionalnosti. Najavljuje zbog toga krivičnu prijavu protiv kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Tenzije na severu Kosova samo što su se smirile posle odluke kosovske vlade da odloži za mesec dana primenu odluke o preregistraciji vozila i izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata. Ipak, pitanje je može li išta da se promeni do 1. septembra, ako do sada dogovori nisu postignuti, a akteri su ostali isti.

Odluka o preregistraciji vozila i ulazno-izlaznim dokumentima proističe iz Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. U njemu se navodi da svaka strana može da izdaje propratne dokumente građanima one druge strane, a kao rešenje uvedene su statusno neutralne KS tablice, umesto RKS tablica. Srbija je te mere počela da primenjuje 2011. Sporazum je produžen 2016. na još pet godina i istekao je u septembru 2021. Tada je kosovski premijer Aljbin Kurti, zbog isteka važenja sporazuma, samostalno odlučio da uvede recipročne mere.

Uz intervenciju međunarodne zajednice i tada je dogovoreno da se na sve tablice, kod god da ih je izdao, stave stikeri. Formirana je i radna grupa koja je u narednih 6 meseci trebalo da postigne dogovor, ali se to nije desilo.

"Ovo je kulminacija onoga što se desilo septembra 2021. i razlikuje se od svih pređašnjih nemira na severu Kosova zbog toga što je Aljbin Kurti promenio pristup dijalogu. Od 2010. kada je dijalog zvanično počeo, a posebno od 2013, sve što se radilo oko integracije kosovskih Srba, radilo se u saglasnosti i koordinaciji sa Beogradom. Nakon dolaska Kurtija, on je promenio dinamiku i pokušava da neke stvari koje su rezultat dijaloga reši sam, odnosno da deo integracije radi bez Beograda", kaže za Glas Amerike Milica Andrić Rakić, iz organizacije Nova društvena inicijativa, iz Kosovske Mitrovice.

Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj potvrđuje da je Kurti imao pravo da primeni mere na osnovu potpisanog sporazuma iz 2011, ali ističe da je problem što je odluka doneta jednostrano.

"Ova odluka nije donesena u skladu sa međunarodnim akterima, već je doneta jednostrano i to odmah nakon potpisivanja Sporazuma o energetici. Otuda je najveći problem, da Vlada Kosova jednostrano primenjuje mere bez koordinacije sa međunarodnim partnerima i svakako ne u koordinaciji sa Vladom Srbije".

Šta može da se promeni do 1. septembra?

Iz Brisela ponovo pozivaju na dijalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Kurtija, ali nijedna strana za sada učešće nije potvrdila.

"Ja očekujem do 1. septembra da se pregovori vrate u Brisel, da dve pregovaračke strane na tehničkom nivou pokušaju da nađu dogovor koji odgovara i jednoj i drugoj strani, ne samo o tablicama, već i priznavanju putnih dokumenata, kako ne bi došlo do ovakvih akcija", kaže Mijačić.

"Poenta mirnog sprovođenja svega što je dogovoreno je učešće Beograda u tom procesu i njihove garancije koje daju zajednici. Ne vredi da Kurti kaže stanovništvu „verujte svojoj vladi“, oni tu vladu ne osećaju kao svoju, i očekuju da to čuju od srpske vlade", ističe Milica Andrić Rakić.

Osim dogovora kako primeniti sporazume o tablicama i dokumentima, ne treba zaboraviti ni implementaciju Sporazuma o energetici i Zajednici srpskih opština (ZSO), kaže Mijačić. On veruje da se sva četiri dogovora moraju rešavati u paketu.

"Svi ovi sporazumi su spojeni sudovi – Sporazum o energetici je rešio bitna pitanja za kosovsku stranu, koja je plaćala iz svog budžeta struju za građane na severu Kosova. I otud je bila zainteresovana, jer je imala izdatke. Negde je bio kompromis da se posle rešavanja Sporazuma o energetici, krene u implementaciju Sporazuma o ZSO. U međuvremenu, Kurti je upao u problem sa tablicama, više niko ne govori o ZSO, svi govore o dokumentima za lične karte. Svaki sporazum gradi poverenje između dve strane, tog poverenja nema otkako je Kurti došao na čelo vlade. Nema poverenja i mislim da svi sporazumi treba da se reše u paketu, jer stalno iskače neka konfliktna situacija koja onda skreće pažnju sa drugih otvorenih pitanja".

Jasno je da su od najnovijih tenzija na severu Kosova najmanje profiritali građani, a sagovornici Glasa Amerike smatraju da na dugoročnom dobitku nisu ni političari.

"Na Kosovu i Srbiji, zvaničnim vladama, ne ide nikome u prilog, s tim što Beogradu treba jačanje pozicije u dijalogu i neutralisanje ideje da se nešto može uraditi po pitanju integracije bez Beograda. Za Kurtija je rano, ali misli da će ovo iskoristiti kosovska opozicija da naškodi njegovom rejtingu", zaključuje Andrić Rakić.

XS
SM
MD
LG