Linkovi

SAD predložile zakon za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu


Zastava SAD ispred američkog Konresa, na Kapitol hilu.
Zastava SAD ispred američkog Konresa, na Kapitol hilu.

Grupa američkih senatora iz Demokratske i Republikanske stranke predstavila je nacrt zakona koji ima za cilj podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući izradu nacrta zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Nacrt zakona, inače poznat kao Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, predstavili su demokratska senatorica Džejn Šehin (Jeanne Shaheen), predsjednica Podkomiteta za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju, i republikanski senator Rodžer Viker (Roger Wicker).

Inicijativa dolazi usred povećane zabrinutosti u regionu zbog rata u Ukrajini.

Senatorica Šehin kaže da je odnos Sjedinjenih Država sa Zapadnim Balkanom ključan u ovom trenutku, gdje su evidentne namjere predsjednika Rusije Vladimira Putina da širi zloćudni utjecaj širom Istočne Europe.

"Novi dvostranački zakon jača trgovinu i investicije između SAD-a i Zapadnog Balkana, dok se bori protiv korupcije, kroz usvajanje posebnog zakona za sankcije protiv destabilizirajućih aktera. Sve to otvara put širim euroatlantskim integracijama", rekla je Šehin u predstavljanju inicijative na svojoj web-stranici.

Nacrt zakona nalaže državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć svakoj zemlji Zapadnog Balkana u izradi nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Također predviđa vraćanje u zakon dvije izvršne naredbe, koje bi garantirale ovlasti za sankcije protiv onih koji ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i koji su umiješani u koruptivna djela.

Također ima za cilj promociju univerzitetskih partnerstava, poticanje angažiranja Mirovnog korpusa (Peace Corpsa) u regionu, stvaranje inicijative za liderstvo mladih na Balkanu, te prema zahtjevu Divelopmnet fajnans korporejšen (Development Finance Corporation) otvaranje ranije najavljenog ureda u regiji.

Senatorica Šehin predvodila je skupinu američkih senatora koji su u aprilu posjetili Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu zbog zabrinutosti o utjecaju sukoba u Ukrajini na Zapadni Balkan.

Njihov posjet imao je za cilj jačanje veza između Vašingtona i Zapadnog Balkana, suočenih sa stranim naporima da potkopaju mir.

Senator Viker je rekao da bi prijedlog zakona "poslao snažan dvostranački signal da su Sjedinjene Države predane potpori diplomatije u regiji".

Isto tako, senatori Dik Darbin (Dick Durbin), Tom Tilis (Thom Tillis), Kris van Holen (Chris Van Hollen), Ben Kardin (Ben Cardin) i Kris Marfi (Chris Murphy) podržavaju ovaj zakon.

Za senatora Tilisa, u vrijeme kada Rusija nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine i prijeti saveznicima u NATO-u, regija Zapadnog Balkana je ključna za sigurnost Europe.

Senator Ben Kardin, predsjedavajući Komisije za sigurnost i suradnju u Europi, poznate kao Američka helsinška komisija, rekao je da su "u vrijeme kada su zemlje Zapadnog Balkana napravile velike korake prema demokratskom upravljanju, od završetka ratova u bivša Jugoslavija, političke podjele i rastuća korupcija prijete ugroziti ovaj napredak".

"Moramo nastaviti podržavati naše demokratske partnere i saveznike na zapadnom Balkanu. Ovaj dvostranački prijedlog zakona unaprijedit će regionalnu stabilnost i antikorupcijske napore stvaranjem programa koji potiču uključiv gospodarski razvoj, nacionalnu antikorupcijsku strategiju i pozivati na odgovornost one koji prijete miru na Zapadnom Balkanu", rekao je.

Američki senatori vide prijedlog zakona kao priliku za daljnje jačanje odnosa između SAD-a i Zapadnog Balkana, proširenje gospodarskih mogućnosti i podupiranje napora za unaprjeđenje demokratije i iskorjenjivanje korupcije.

Tekst je u celosti prenet sa sajta Radija Slobodna Evropa.
XS
SM
MD
LG