Linkovi

Razgovor Hovenijea i Rakića o tenzijama na severu Kosova


Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenije i predsednik Srpske liste Goran Rakić (Foto: US Embassy Berlin/RFERL)
Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenije i predsednik Srpske liste Goran Rakić (Foto: US Embassy Berlin/RFERL)

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenije razgovarao je sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem o događajima na severu Kosova i naglasio važnost izbegavanja esklacije situacije, izvestio je Radio Slobodna Evropa.

On je ponovio stav Sjedinjenih američkih država (SAD) da je odluka Vlade Kosova o uvođenju recipročnih mera Srbiji u skladu sa Briselskim sporazumom, koji su Priština i Beograd potpisali u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Razgovarali smo i o važnosti da se osigura da ono što zabrinjava srpsku zajednicu bude uključeno u razgovore i da predstavlja element na osnovu kog će se stvari odvijati“, rekao je Hovenije.

Zaključio je i da je od izuzetne važnosti da se nastavi dijalog na visokom političkom nivou, u okviru kog predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti treba da pronađu rešenje.

Rakić, koji je i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, je saopštio da je ambasadoru SAD preneo da srpski narod na Kosovu neće trpeti nikave pristike, kada je u pitanju ostvarenje osnovnih prava”.

Takođe je rekao da se kriza koja se dogodila prethodnih dana, može rešiti razgovorom uz potpuno poštovanje osnovih potreba, kada je u pitanju normalno funkcionisanje Srba.

Umesto da imamo formiranu Zajednicu srpskih opština, koja je sporazumom iz Brisela trebalo da se formira još pre 9 godina, i da se preko njenih mehanizama rešavaju problemi koje imamo, mi i dalje tražimo njeno formiranje, što je nedopustivo”, navodi se u saopštenju.

Rakić je naveo i da će Srpska lista biti konstruktivan partner u donošenju odluka, te da se jedino iskrenom voljom svih strana može prevazići kriza koja danas postoji.

Hovenije je rekao i da je Rakiću preneo stav SAD o potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću, koji se nalazi na njihovoj crnoj listi zbog umešanosti u kriminalne radnje.

Iz ugla SAD, Milan Radoičić je sankcionisan od strane američkog Ministarstva finansija, naše informacije su da je umešan u međunarodni organizovani kriminal i korupciju”, rekao je Hovenije.

Za Milanom Radoičićem je na Kosovu raspisana poternica zbog umešanosti u slučaj "Brezovica", u okviru kog je zbog zloupotrebe službenog položaja uhapšen i funkcioner Srpske liste i bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić.

Radoičić se sumnjiči za zastrašivanje svedoka u toku krivičnog postupka.

Prethodno su u sredu predstavnici organizacija civilnog društva i medija iz srpske zajednice na Kosovu pozvali Prištinu i Beograd da mirnim putem reše krizu na severu Kosova, da se suzdrže od bilo kakvih jednostranih poteza i da zapaljivu retoriku zamene konstruktivnim dijalogom.

Poziv je upućen i Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), odnosno zemljama Kvinte, da neodložno i što pre uspostave prostor za dijalog na političkom nivou uz insistiranje na neposrednom kontaktu delegacija Beograda i Prštine.

Tenzije između Beograda i Prištine eskalirale su krajem jula uoči početka sporovođenja odluke Vlade Kosova u vezi sa preregistracijom srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS (Republika Kosovo) i uspostavljanja reciprociteta o ličnim kartama koje izdaju srpski organi.

Lokalni Srbi u četiri opštine na severu Kosova su kamionima i drugim vozilima blokirali puteve u znak protesta, nakon čega je Vlada Kosova donela odluku da se će na 30 dana odložiti primenu ovih odluka.

Potom su u ponedeljak uklonjene sve barikade a granice su otvorene za saobraćaj.

XS
SM
MD
LG