Linkovi

Slučaj Mladić: Tužilaštvo zahteva poništenje odluke o izuzeća trojice sudija


Arhiva - Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala.
Arhiva - Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala.

Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu zatražilo je od suda da poništi odluku o izuzeću trojice sudije iz Apelacionog veća koje treba da presudi povodom žalbe na kaznu doživotnog zatvora ratnom generalu bosanskih Srba Ratlku Mladiću, ocenjujući da je ona protivna sudskoj praksi.

Tužioci traže da o tom zahtevu odbrane ponovo odlučuje tročlano sudsko veće, prenela je regionalna televizija N1.

Podsetimo, sudija Žan-Klod Antoneti samostalno je odlučo da prihvati zahtev odbrane za izuzeće trojice sudija iz petočanog veća - Teodora Merona, Karmela Ađijusa i Liu Daćuna - zbog "utiska da su pristrasni". To je oblazložio time što su te sudije presuđivale u ranijim postupcima protivMladićevih podređenh oficira, odnosno da su mu na taj način "već presudili" pošto su utvrdili i Mladićevu odgovornost za genocid i druge zločine u Srebrenici u julu 1995.

Sada tužioci tvrde da takva presuda Antonetija "odlučno odstupa od uspostavljenog prava" u međunarodnim tribunalima i da je protivna sudskoj praksi. Tužilaštvo sada traži od sudije Merona, koji je i predsednik suda, da imenuje tročlano veće koje će o zahtevu Mladićeve odbrane ponovo odlučivati.

Tužilaštvo se pritom poziva na odredbu pravilnika sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala, po kojoj se odlučivanje o izuzeću mora poveriti tročlanom veću, ako jedna od strana nije zadovoljna odlukom koju donese pojedinačni sudija.

"Tužilaštvo osporava odluku sudije Antonetija, koja zanemaruje uspostavljene standarde pravosudne nepristrasnosti, što je izazavalo očigledno pogrešan ishod. U svetlu prigovora Tužilaštva, predsednik je obavezan da imenuje tročlano veće koje će ponovo razmatrati zahtev odbrane", piše u današnjem podnesku tužilaca.

Podsetimo, poznavaoci rada Haškog tribunala sa kojima je razgovarao Glas Amerike nakon ovakve odluke sudije Antonetija, takođe su ocenili da je presuda u suprotnosti sa praksom tribulana, ali u skladu sa ranijim odlukama tog sudije. (link)

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Mladića, Haški tribunal je u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce 1992-95.

Oslobođen je optužbe za genocid u još šest bosanskih opština. Na tu presudu žalbu su uložile i odbrana i optužba.

XS
SM
MD
LG