Linkovi

Bramerc nezadovoljan regionalnom saradnjom


Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serž Bramerc, Foto: Glas Amerike

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serž Bramerc izrazio je tokom razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nezadovoljstvo zbog nedostatka regionalne saradnje, saopšteno je iz kabineta srpskog predsednika.

Saradnja Srbije sa Mehanizmom odvija se kontinuirano i na dobrom je nivou, navodi se u saopštenju, ali i naglašeno da će Srbija, uprkos neslaganju oko nekih pitanja, nastaviti da jača saradnju sa Tužilaštvom Mehanizma. U saopštenju za medije nije precizirano o kojim neslaganjima se radi.

Bramerc i Vučić su se saglasili da je neophodno da se posveti posebna pažnja problemu nestalih.

Vučić je naglasio je da je naročito važno da dođe do napretka u saradnji po pitanju nestalih lica, što bi dovelo do poboljšanja u odnosima Srbije i Hrvatske.

Vučić i Bramerc razgovarali su o predstojećem izveštaju tužioca za Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, učinku Tužilaštva Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kao i pomoći u izgradnji institucija i prenošenju znanja srpskim pravosudnim organima, navodi se u saopštenju predsednikove Službe za saradnju s medijima.

Kao deo podrške, koju kancelarija tužioca Mehanizma pruža Srbiji, Bramerc je ukazao da će tokom marta 2019. godine, u saradnji sa Pravosudnom akademijom, biti organizovana obuka za tužioce, koji postupaju u slučajevima ratnih zločina u cilju sticanja dodatnih znanja u ovoj oblasti.

Vučić je zahvalio na predlogu glavnog tužioca Bramerca da naše nadležne institucije učestvuju u zajedničkim programima, kroz koje bi Tužilaštvo Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, u vidu obuke i drugih vidova podrške, pomoglo primenu Strategije za ratne zločine u Republici Srbiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG