Linkovi

Konačne presude za zločine na Kosovu


BIvšem potpredsedniku vlade SRJ, Nikoli Šainoviću, zatvorska kazna smanjena je za četiri godine.
BIvšem potpredsedniku vlade SRJ, Nikoli Šainoviću, zatvorska kazna smanjena je za četiri godine.

Haški tribunal smanjio je danas kazne trojici bivših zvaničnika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije zbog progona i drugih zločina nad Albancima na Kosovu, od marta do juna 1999. godine.

Pravosnažnom presudom, tadašnjem potpredsedniku Vlade SRJ Nikoli Šainoviću kazna je sa 22 smanjena na 18 godina zatvora, načelniku štaba MUP-a na Kosovu Sretenu Lukiću sa 22 na 20, a generalu Vladimiru Lazareviću, tadašnjem komandantu Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije sa 15 na 14 godina zatvora.

Generalu Nebojši Pavkoviću, koji je tada bio komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, potvrđena je prvostepena kazna od 22 godine zatvora.

Tužilaštvo je u žalbenom postupku tražilo izricanje maksimalne, odnosno kazne doživotnog zatvora, dok je odbrana tražila oslobađanje od optužbi ili ublažavanje kazni.

Optužnicom je bio obuhvaćen i bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, koji je oslobođen krivice po svim tačkama optužnice. Bivši načelnik Generalštaba Vosje Jugoslavije Dragoljub Ojdanić osuđen je u istom predmetu na 15 godina zatvora, ali je on prošle godine izašao iz pritvora, jer je odslužio dve trećine kazne.

Kao i prvostepeno veće i najviša haška instanca presudila je da je u vrhu Srbije 1999. godine postojalo tzv. zajedničko zločinačko udruženje čije je cilj bilo proterivanje kosovskih albanaca. Na čelu se nalazio Slobodan Milošević a članovi su bili Pavković, Lukić i Šainović.
XS
SM
MD
LG