Linkovi

Kurti: Pripremamo tužbu za genocid protiv Srbije


Arhiva - premijer Kosova Aljbin Kurti
Arhiva - premijer Kosova Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da će kosovska Vlada pripremiti tužbu protiv Srbije za genocid.

"Pripremićemo tužbu za genocid protiv Srbije na Međunarodnom sudu pravde", rekao je Kurti.

Petković: Tužba Kosova protiv Srbije neostvariva

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, reagujući na najavu kosovskog premijera Kurtija, saopštio je da je tužba Kosova protiv Srbije neostvariva.

"Umesto što se bavi populističkim zamajavanjem svojih sunarodnika najavljivanjem nekakve tužbe protiv Srbije, Aljbin Kurti trebalo konačno da shvati da nije više opozicija i politički diverzant, već da je sa novom ulogom dobio i novu odgovornost", saopštio je Petković.

U saopštenju je primetio da najava o tužbi protiv Srbje predstavlja, kako se izrazio, pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore nasocijalna i ekonomska očekivanja građana

Kosovski premijer je na sastanku Vlade, na kome je usvojen program 2021-2025, rekao i da će sa Srbijom voditi dijalog kao ravnopravna strana, zasnovan na jasnim principima a koji će se na kraju završiti međusobnim priznanjem.

Kurti je rekao da program predstavlja viziju njegove vlade u naredne četiri godine i dodao da će on biti revidiran na početku svake finansijske godine.

"Do kraja mandata završićemo reformu javne uprave. Sprovešćemo diverzifikaciju energetskih resursa, strateške imovine, dok ćemo Trepču učiniti profitabilnim preduzećem. Daćemo prioritet zaštiti prirodnih resursa, životne sredine i energetskoj efikasnosti“, rekao je Kurti na sastanku Vlade.

Kosovski premijer je najavio da će se vlasti baviti problemom otpadnih voda i da će omogućiti finalizaciju glavnih infrastrukturnih projekata. Biće usredsređena i na razvoj ekonomije i obezbeđivanje više radnih mesta.

Vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem izabrana je u martu nakon februarskih parlamentarnih izbora na kojima je njegova stranka, Pokret Samoopredeljenje, osvojila ubedljivu pobedu i dobila 58 od 120 mandata u Skupštini.

O dijalogu Srbije i Kosova

Srbija i Kosovo nalaze se u procesu pregovora o normalizaciji odnosa koji su na tehničkom nivou otpočeli 2011. Dijalog je u međuvremenu prerastao u politički i 2013. strane su postigle prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Desetogodišnje razgovore obeležio je promenjiv učinak, česti prekidi dijaloga i neprimenjivanje postignutih dogovora. Trenutno je to ponovo slučaj nakon vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i izbora lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija za premijera.

Najavljeno je da će nova runda razgovora, čiji je posrednik Evropska unija, biti održana krajem juna i da će joj prisustvovati glavni pregovarači - Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić.

Odnosi Srbije i Kosova su narušeni posle rata koji vodili u periodu od 1998. do 1999. Sukob je kulminirao intervencijom NATO-a u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji i okončan je posle povlačenja njenih vojno-policijskih snaga sa teritorije Kosova, u junu 1999.

Kosovo, koje je 2008. godine proglasilo nezavisnost, Srbija smatra svojom teritorijom. Nezavisnost Kosova priznalo je oko stotinu država članica Ujedinjenih nacija - uključujući i Sjedinjene Države. Nezavisnost Kosova ne priznaju Rusija i Kina, kao i pet članica Evropske unije: Slovačka, Kipar, Grčka, Rumunija i Španija.

XS
SM
MD
LG