Linkovi

Ubistvo braće Bitići - rasvetljenje ni posle 19 godina


Arhiva - Sahrana braće Bitići, 3. marta 2002. godine.
Arhiva - Sahrana braće Bitići, 3. marta 2002. godine.

Skoro dve decenije kontinuiranog neuspeha istražnih radnji Tužilaštva za ratne zločine i policije u rasvetljavanju ubistva braće Bitići pokazuje da su odgovorni za njihovu egzekuciju iznad zakona i da je pravda u Srbiji i dalje selektivna, saopštio je u ponedeljak Fond za humanitarno pravo.

Američke državljane, braću Mehmeta, Agrona i Ilijaa Bitići uhapsili su pripadnici policije Srbije 1999. godine zbog nelegalnog prelaska državne granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora i potom ubijeni na današnji dan.

Njihova tela su pronađena su nakon pada Miloševićevog režima, u proleće 2001. godine, u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, na Kosovu.

FHP povodom godišnjice ubistva ocenjuje da sećanje na slučaj Bitići "polako bledi, a posle 19 godina svedoci umiru".

"Slučaj Bitići na dobar način ilustruje činjenicu da u Srbiji zapravo nikada nije ni postojala politička volja da se slučajevi poput ovog istraže i da se odgovorni kazne. Ovo je očigledno i iz činjenice da jedina prilika kada srpske vlasti pominju slučaj Bitići jesu susreti sa američkim zvaničnicima", naveli su iz FHP.

Fond podseća da je tokom posete Vašingtonu u junu 2015, tadašnji srpski premijer, a danas predsednik, Aleksandar Vučić obećao da će Srbija "vrlo brzo" rasvetliti ovaj zločin.

Iz FHP-a su ukazali da je prema dokazima izvedenim tokom sudjenja i javno dostupnim podacima, ubistvo naredio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković, kao i da Sjedinjene Države ne dopuštaju da ovaj zločin ostane neistražen, nekažnjen i zaboravljen.

Porodica Bitići: Srbija ponovo poznata po zaštiti ratnih zločinaca

Srbija ponovo postaje poznata po zaštiti ratnih zločinaca, saopštila je u ponedeljak porodica Bitići povodom 19. godišnjice ubistva trojice braće.

Glavni razlog za to je, kako se navodi, lojalnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema Goranu "Guriju" Radosavljeviću, koji je u vreme ubistva bio pukovnik specijalnih snaga policije Srbije, a danas član vladajuće partije na čijem je čelu Vučić.

U saopštenju, porodica Bitići podseća da je Odbor američkog Predstavničkog doma za spoljnopolitičke poslove usvojio rezoluciju kojom se osudjuje to što nije bilo pravde za ubistva Illija, Agrona i Mehmeta. Podseća se i da je američki kongresmen Eliot Engel rekao da je "užasno" i "sramotno" to što nema zadovoljenja pravde.

Takođe, porodica Bitići ističe da je tokom 19 godina i kroz različite vlade, Srbija dosledno štitila ratne zločince koji su ubili članove porodice Bitići i hiljade drugih civila.

"Predsednik Vučić je dao hrabra obećanja da bi onda stao u odbranu osobe za koju nam je rekao da je odgovorna za ubistvo braće Bitići", dodaje se u saopštenju i nastavlja da možda nema veće sramote nego prevariti roditelje o ubistvu njihove dece.

XS
SM
MD
LG