Linkovi

"Srbija širom klavirskog sveta" u Kenedi centru


Jasna Popović, ansambl Rosa, Petar Krstajić i ambasador Srbije u Vašingtonu Đerđ Matković na Milenijumskoj sceni Kenedi centra
Jasna Popović, ansambl Rosa, Petar Krstajić i ambasador Srbije u Vašingtonu Đerđ Matković na Milenijumskoj sceni Kenedi centra

U jednoj od glavnih kulturnih institucija u Vašingtonu - Kenedi centru - mogle su se čuti, u ponedeljak uveče, savremene kompozicije iz raznih delova sveta u kombinaciji sa srpskom tradicionalnom i džez muzikom. Ovaj zanimljiv, eklektični program osmislila je pijanistkinja Jasna Popović, a zajedno sa njom nastupili su bas gitarista Petar Krstajić i ansambl "Rosa". Svi ovi umetnici žive u Njujorku, a koncert je organizovan je u saradnji sa ambasadom Srbije u Vašingtonu.

"Srbija širom klavirskog sveta" u Kenedi centru
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Posle uspešnog koncerta u njujorškom Karnegi holu prošle jeseni, Jasna Popović, Petar Krstajić i ansambl "Rosa" delili su i binu Milenijumske scene Kenedi centra. Jasna Popović je, inače, osmislila međunarodni muzički projekat “Širom klavirskog sveta” 2017, tako što je preko Fejsbuka uputila poziv i za manje od sat dobila kompozicije više od 30 umetnika. Sada je za vašingtonsku publiku izvela neke od od tih kompozicija, iz zemalja od Izraela, preko Balkana i Španije do Brazila.

“Ovaj koncert je malo drugačiji. U Karnegi holu je bio put kroz zvuke Srbije, a ovaj koncert se zove Srbija oko klavirskog sveta. Ja imam projekat gde sviram kompozicije raznih kompozitora iz celog sveta i povezali smo ga sa srpkom tradiconalnom muzikom tako da u Vašingtonu baš predstavljamo muziku iz celog sveta i vezu Srbije sa Amerikom”.

Bas gitarista Petar Pera Krstajić započeo je saradnju sa Jasnom posle koncerta u Karnegi holu.

"Tu smo se i upoznali, ja sam svirao sa bubnjarem Markom Đorđevićem, i tako smo ostvarili kontakt i posle toga Jasna je čula neke moje kompozicije, ona imala neke koje već svira, koje su za duo bas i klavir, počeli smo da sviramo i vežbamo da vidimo kako ide… sve više razvijamo repertoar i planiramo da snimimo album zajedno".

Poseban doživljaj za publiku uvek je vokalni ansambl Rosa iz Njujorka. Njegovih pet članica potiče sa tri kontinenta - iz Srbije, Hrvatske, SAD, Italije i Indije, a nastupaju na starom, srpskom jeziku čuvajući tradiciju takozvanog netemperovanog pevanja. Jedna od članica ansambla ​Aleksandra Denda hvalila je svoje koleginice.

“Očekujemo neki povratak u prošlost i tradiciju na drugačiji način, sa ženama iz celog sveta. Koliko god godina da pevam sa njima uhvatim se u čudu u nekim trenucima nastupa kad shvatim - čekaj, skoro nijedna od njih ne govori jezik, a fantastično pevaju na jedan autentičan i divan način, i nadam se da će publika da reaguje na sličan način”.

Članica ansambla Tifani Vilson je iz Kalifornije.

“Pridružila sam se grupi pre svega zato što su žene u njoj moje prijateljice. Očuvanje jedne kulturne tradicije, i to ne bilo koje, već kulture mojih prijatelja, probudilo je nešto lepo u nama, u meni, i želela sam da pomognem i učestvujem u tome, da se ujedine glasovi mojih drugarica i njihove kulture”.

Vizuelni deo celog doživljaja bio je u pozadini bine, gde je projektovan rad srpskog umetnika Miljana Suknovića, koji takođe živi u Njujorku.

XS
SM
MD
LG