Linkovi

Teslin narod - priča o 200 godina Srba u SAD


Teslin narod - priča o 200 godina Srba u SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:15 0:00

Teslin narod - priča o 200 godina Srba u SAD

Posle filma Drugi susret, koji je bio i kandidat za Oskara, reditelj Željko Mirković priprema novi filma o 200 godina srpske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama.

U decembru ove i januaru iduće godine, Željko Mirković planira da snimi poslednje scene sa istočne obale Amerike, nakon čega kreću završni radovi na filmu i serijalu od pet epizoda Teslin narod.

To je priča o 200 godina Srba u Americi, od Đorđa Šagića, koji se prvi 1814-te godine iskrcao u Filadelfiji, do poslednje generacije iseljenika, koja od 90-tih, pa sve do danas uspeva da se snađe u Sjedinjenim Državama.

Saznajemo da su brojni naši ljudi, od prvog doseljenika Đorđa Šagića, koji je bio guverner Novog Meksika, da smo imali osam oskarovaca, pet Pulicerovih nagrada, od kojih je Walt Bogdanich jedini koji je dobio Pulicerovu nagradu tri puta. Tu su brojni kongresmeni, političari, biznismeni, naučnici.

Nikola Tesla i Mihajlo Pupin svakako predvode neprekidan niz visokoobrazovanih ljudi i naučnika koji su poreklom sa ovih prostora, a uspeli su u Americi. Gledaoci će moći da vide neka lica koja su već poznata ovde – poput kongresmenke Helen Delić Bentli, ili biznismena Milana Panića i Majkla Đorđevića, ali će otkriti i neke manje poznate, ali svakako uspešne potomke Srba:

"Ja sam se susreo sa jednim vrlo interesantnim podatkom, a i upoznao ljude koji su bili deo Apolo programa u Americi, radio razgovor sa Dejvidom Vujićem – čuvenih sedam Apolo Srbina, koji su zapravo kreirali taj Apolo program i deo su cele te priče. Mislim da će to isto biti jako zanimljivo publici."

Autor filma i serijala Teslin narod, nakon brojnih susreta po Americi smatra da Srbija nije svesna kolike ljudske potencijale ima u Sjedinjenim Državama:

"U širini kad se to sagleda, vidi se da je to ogroman potencijal, koji je, po mom mišljenju potpuno neiskorišćen sa ove strane okeana. A taj potencijal, sa one druge strane okeana traži da negde nađe svoje mesto i da se poveže sa maticom. Mislim da je ovo jedan od načina da se to i dogodi."

Željko voli da kaže da mu je prethodni film – Drugi susret širom otvorio vrata za projekat Teslin narod o Srbima u Americi. Priča o drugom susretu Dejla Zelka, bivšeg američkog pilota oborenog F-117 i Zoltana Danija, bivšeg pukovnika Vojske Srbije, komandant jedinice PVO koja je oborila avion je postigla lep uspeh:

"Devet svetskih nagrada je dobio, pored ove kandidature za Oskara. On se prikazivao i u Ujedinjenim nacijama, američkom Kongresu, na brojnim, najvećim fakultetima u Americi, širom Evrope. Ovde u Srbiji mislim da nema grada u kome film nije prikazan."

Kako kaže Željko Mirković projekat Teslin narod lično su podržali neki donatori iz Amerike, ambasada SAD u Srbiji, Kongresna biblioteka je bez naknade otvorila vrata arhiva za rad na filmu, pojedini univerziteti. Telekom Srbije je takođe pomogao snimanje filma, ali Željko očekuje i podršku države i Ministarstva kulture ovom važnom projektu.

XS
SM
MD
LG