Linkovi

Na 25. festivalu Palić stotinak evropskih filmova


Programski direktor, izvršni producent i selektor Evropskog filmskog festivala na Paliću na konferenciji za štampu, Foto: Glas Amerike
Programski direktor, izvršni producent i selektor Evropskog filmskog festivala na Paliću na konferenciji za štampu, Foto: Glas Amerike

Ovogodišnji, jubilarni filmski festival Palić počinje 14. jula, i tokom sedam dana biće prikazano oko sto evropskih filmova u 12 programskih selekcija. U glavnom programu 25. Festivala evropskog filma je 12 ostvarenja, a prema rečima selektora Nenada Dukića, reč je raznovrsnoj i angažovanoj selekciji.

Dukić objašnjava da je ovogodišnji Glavni program raznovrstan u pogledu tema i kinematografija koje se predstavljaju, među kojima su i one koje su manje poznate srpskoj publici.

Filmovi koji će biti prikazana pokazuju da evropski reditelji osećaju odgovornost da govore o važnim temama sa kojima se danas suočavaju društva - od migrantske, preko socijalne, do krize vrednosti u liberalnom kapitalizmu, navodi selektor festivala.

Na otvaranju će van konkurencije biti prikazan italijanski film "Srećan kao Lazaro" Alice Rorvaher, nagrađen za najbolji scenario u Kanu, dok će na zatvarnju publika gledati, takođe van konkurencije, dobitnika Zlatnog medveda ovogodišnjeg Berlinala, "Ne dodiruj me" rumunske rediteljke Adine Pintilie.

Programski direktor festivala Miroslav Mogorović, koji je odabrao 14 filmova za drugi takmičarski program "Paralele i sudari", rekao je da su nastojali ove godine da se okrenu mladim autorima i prikažu ono što je novo i snažno u evropskom filmu.

Ovogodišnji gosti festivala, glumci Rade Šerbedžija i Brajan Koks, dolaze na Palić 15. jula, kada će Šerbedžija održati i koncert u Subotici.

Organizatori su pripremili bogat program, u okviru koga je predviđena predstava "Kad bi Sombor bio Holivud", promocije knjiga "Dodir večnosti" Nebojše Popovića i "Sjaj u očima" Bojana Bosiljčića, sastanak predstavnika festivala evropskog filma iz drugih država, okrugli sto posvećen jezeru Palić, radionica filmske kritike, izložba posvećena Mileni Dravić, kao i postavka plakata festivala.

Direktor festivala Radoslav Zelenović kaže da neće biti specijalno obeleženo 25 godina festivala i 15 godina od kada je postao festival evropskog filma, te će i ceremonija otvaranja biti svedena.

"Festival će kao i svake godine biti susretište autora i publike, a film koji kritički govori o vremenu u kome živimo je u prvom planu", rekao je Zelenović.

XS
SM
MD
LG