Linkovi

Pred početak BITEF-a: O pošasti populizma, ekstremne desnice i totalitarizma


Debata "Izazovi savremene demokratije" u EU info centru u Beogradu.
Debata "Izazovi savremene demokratije" u EU info centru u Beogradu.

"Svet bez ljudi" slogan je ovogodišnjeg BITEF-a koji odražava izazove savremene demokratije, jačanje populizma koji uništava evropske vrednosti, javnost i kritičko mišljenje i predstavlja predvorje za uvođenje istinski totalitarnih i ekstremnih sistema, rečeno je u petak na debati "Izazovi savremene demokratije" u EU info centru u Beogradu.

Šefica Katedre UNESKO-a za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu Milena Dragičević - Šešić rekla je da u doba sve raširenijeg populizma nema javne upotrebe uma, odnosno javnog kritičkog mišljenja, već da je sve pokriveno autoritarnim diskursom.

"Zasićena je javnost izjavama određenih lidera. Nema debate. Mi sami znamo da ne živimo u demokratskom društvu. 'Svet bez ljudi' je svet u kojem nema javnosti", rekla je ona i ocenila da su u Evropi postoji lom u oficijelnoj prezentaciji evropskih vrednosti i neiskrenom deljenju tih vrednosti.

VIDEO: Milena Dragičević - Šešić o populizmu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Filozof i poslanik u Skupštini Srbije i jedan od osnivača opozicione Demokratske stranke, Dragoljub Mićunović, podsetio je da je dan ranije obeležavan Svetski dan demokratije, navodeći da je demokratija "čudna biljka" koja teško nastaje, a i kad nastane uvek se nađe neki siledžija da je poseče i uvede diktaturu, misleći da će ona trajati večno.

"Međutim, taman kad se misli da je demokratija mrtva, ispostavi se da se ona vraća kao neki virus koji budi ljude i zove ih na dostojanstvo, jednakost, pravdu i slobodu", rekao je Mićunović i podsetio na neophodnost borbe za javnost i kulturu jer su oni glavno oružje društva da se odbrani od varvarizma.

Danas imamo pojedince koji su uplašeni i rado prodaju slobodu zbog uplašenosti za svoju egzistenciju, kazao je Mićunović i dodao da je u takvom stanju kultura ugrožena.

Reditelj predstave "Svita br. 3 Evropa", koja u petak uveče otvara BITEF, Žori Lakost, rekao je da ta predstava ne nudi jedan konačan odgovor već da publici omogućava da je shvate na svoj način.

"Mislim da ukoliko ste veoma za Evropu i ukoliko verujete u nju ili ako ste potpuno protiv nje, videćete predstavu na različite načine. Mi ne želimo da razvijemo jedan govor. Nije teoretisanje, već više kao ispitivanje, istraga Evrope. Mi predstavljamo ono što smo našli, a na vama je da razmišljate", kazao je Lakost.

On je primetio da su neki govori veoma slični u različitim zemljama, odnosno da recimo ljudi koji su protiv gej brakova imaju istu agrementaciju kojom brane svoje mišljenje od Francuske i Poljske, do Rumunije i Belgije. "Kao da postoji međunarodna homofobija. Isti je slučaj za govore protiv migranata, uvek su isti", ocenio je Lakost.

Umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica rekao je da su za otvaranje ovogodišnjeg "Bitefa" odabrali predstavu koja će učiniti da ono bude "minimalističko, a gromoglasno".

"Lavina se nastavlja", rekao je Medenica govoreći o fenomenima ekstremne desnice, desnog populizma, autokratija, ksenofobije i rasizma, kojima se bave ovogodišnje predstave BITEF-a. Te pojave zajedno se mogu podvesti pod pojam "Svet bez ljudi", objasnio je on.

VIDEO: Ivan Medenica o temama ovogodišnjeg BITEF-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

"Pozorište i kultura ne ćute, ne nabijaju glavu u pesak", rekao je Medenica i dodao da predstava "Svita br. 3 Evropa" mapira govore koji skreću pažnju na probleme koji nastaju kao posledica napuštanja evropskih evrodnosti.

XS
SM
MD
LG