Linkovi

Srpski filmovi "Neputovanja" i "Zlogonje" na Sandensu


Dva srpska filma na slavnom Sandens festivalu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

Dva srpska filma prikazana su na slavnom Sandens festivalu

Na čuvenom američkom festivalu nezavisnog film "Sandens" ove godine su čak dva filma iz Srbije – animirani „Neputovanja“ i igrani „Zlogonje“, što je veliki uspeh za srpsku kinematografiju.

U devet minuta i 20 sekundi ispričana je priča o životima mnogih građana Srbije u uslovima izolacije, i snovima o inostranstvu. Film „Neputovanja“ prikazuje se u okviru takmičarskog programa kratkog animiranog filma Animation spotlight

"Nama je zaista izrazita čast da je naš film izabran medju više hiljada filmova u selekciju koju čini svega desetak filmova. Film je imao četiri projekcije koje su zaista dobro odlično prošle i nama zaista jako puni znači da smo ovde u Park Sitiju i da imamo mogućnost da razgovaramo sa publikom i vidimo kako jedan ovako veliki i jako bitan festival funkcioniše", izjavila je rediteljka Ana Nedeljković.

Film Neputovanja logično je nastavio svoj uspeh, posle Berlinskog festivala na Sundance. A šta dalje?

"Nastavljamo svoj put ka L.A-u, gde ćemo imati tu prilku da u Holivudu 2. februara budemo na nominaciji za nagrade ANNIE awards koja se održava u Holivudu i tu je naš film Neputovanja ušao u konkurenciju od 5 filmova iz celoga sveta. Držite nam fige" - poručuje reditelj Nikola Majdak.

Sandens festival američki je festival nezavisnog filma koji se svake godine održava krajem januara, a neki od najvećih reditelja današnjice upravo su se na ovom festivalu probili u mejnstrim. Za kinematografe iz Srbije je zato velika šansa, pogotovo ako imate u vidu da su kritičari za fim Zlogonje napisali da nećete pogrešiti ako ga pogledate.

Milica ulazi u Jovanov razred i postaju drugari. Menja njegov i svoj život. Kao što Sandens menja život autora filma.

"Mi se sada nalazimo u Sandens institutu, zapravo mestu odakle je i sve ovo počelo.Za nas je ovo značajna i velika stvar, jer praktično nikada nismo mogli da pomislimo da ćemo sa filmom Zlogonje biti deo jednog ovako značajnog festivala. Sa druges strane, sa stanovišta naše zemlje i Filmskog centra Srbije koji pomaže razvoj kinematofrafije, ovo takodje je na neki način reprezentacija onoga što je do sada rađeno i vrlo smo ponosni na tu činjenicu", priča nam producenktinja Jovana Karaulić.

Zlogonje, prvi film reditelja Raška Miljkovića, su na Sandens došli u deo KIDS sekcije, uz još samo dva filma iz celog sveta

"Na ličnom nivou to je jedna vrsta osećaja da si deo neke velike stvari, nečega što je vrhunska kinematografija, svetska. Za mene lično koji sam odrastao na američkoj kinematografiji, je ovo kao neko malo sveto mesto i samo je jedna ogromna satisfakcija da si deo toga", navodi Marko Manojlović, scenarista.

Petnaestogodišnjaci Mihajlo Milavić i Selma Mahmuti glume Jocu i Milicu, a do sada se nisu bavili glumom.

XS
SM
MD
LG