Linkovi

Kulturni centar "Opančići" čuva srpsku tradiciju


"Opančići" čuvaju srpsku tradiciju u Vašingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

"Opančići" čuvaju srpsku tradiciju u Vašingtonu

Srpski kulturni centar „Opančići“ već dve decenije organizuje Svetosavsku akademiju i bal, a skup, prvenstveno namenjen deci, podjednako raduje starije i mladje generacije srpskih doseljenika u američkoj prestonici.

Za srpsku dijasporu u Vašingtonu, jedan od važnijih, a svakako najveselijih skupova u toku godine je tradicionalna Svetosavska akademija i bal, koji više od dve decenije organizuje srpski kulturni centar „Opančići“. To je veče kada lekari, profesori, kompozitori i drugi profesionalci iz raznih delova Vašingtona i okoline navlače narodne nošnje i oživljavaju srpsku tradiciju. Ove godine je održana i revija više od 20 narodnih nošnji iz svih delova Srbije – kulturnog blaga iz privatne kolekcije Biljane Regan. Skup je održan proteklog vikenda.

Bilo je to veče tradicije – folklora, izvorne muzike, dečijih recitacija i živopisnih narodnjih nošnji. Srpski kulturni centar „Opančići“ organizuje Svetosavsku akademiju i bal već dve decenije, a skup, prvenstveno namenjen deci, podjednako raduje starije i mladje generacije srpskih doseljenika u američkoj prestonici. Dr. Danica Marinac-Dabić već 20 godina vodi kulturno-umetničko društvo Opančići.

„Ovo je za našu decu a i roditelje jedan od najsrećnijih dana u toku godine. Mi cele godine vredno vežbamo da bismo pripremili lep svetosavski program. To je od vitalnog značaja za našu dijasporu a pre svega za očuvanje naše kulture, tradicije i jezika. Kao što ste videli večeras, uglavnom je program vodjen na srpskom jeziku na čemu ja jako insistiram jer mislim da jedna nacija bez svog jezika više ne postoji. Recitacije su bile na srpskom, program na srpskom, i meni je to jako važno. Deca podržavaju, roditelji podržavaju i to je za nas jedan način da se odužimo našim korenima i da se zna odakle smo došli u ovu zemlju", kaže dr. Marinac-Dabić.

Ove godine, poseban doživljaj predstavljala je revija više od 20 ženskih i muških nošnji iz raznih krajeva Srbije, koje godinama strpljivo prikuplja Biljana Regan, član centra Opančići, inače saradnica Kongresne biblioteke u Vašingtonu.

"Ja sam počela da prikupljam kostime od onog treutka kada sam se venčala. Ja sam se venčala u narodnoj nošnji i od tada sam poželela da imam svoju nošnju i počela sa jednim kostimom. Videli ste večeras divne kostime koji datiraju iz 19. veka i originalni su, imam dosta kostima iz 20. veka iz raznih delova Srbije."

Tokom večeri, uz tradicionalno sečenje slavskog kolača i otpevanu svetosavsku himnu, gosti proslave mogli su da uživaju u foklornih igara u izvodjenju malih, srednjih i "veterana" Opančića.

Bio je tu i nastup popularnog hora Serbiana sa dirigentom Gordanom Balać, koji održava tradiciju srpske izvorne i duhovne muzike i već godinama daje poseban pečat kulturnom životu dijaspore u Vašingtonu.

Jedan od izazova za imigrantske porodice je očuvanje srpskog jezika medju decom koja su rodjena u SAD i zato su dečije recitacije pesama o Svetom Savi bile više od običnog recitala – ključni dokaz negovanja tradicije.

U programu su učestvovali i džez pijanista i kompozitor Vladan Mijatović, zajedno sa Stevanom Stamenkovićem i doktorom Žejkom Stjepanovićem na harmonici, a u drugom delu programa, i publika se uključila u pesmu i ples. Proslava je trajala do duboko u noć.

XS
SM
MD
LG