Linkovi

Novi radovi Vesne Pavlović u Filips Kolekciji


Od 22. maja pa do kraja septembra, u Filips Kolekcije, inače najstarijem muzeju savremene umetnosti u SAD, biće izloženi novi radovi srpske fotografkinje Vesne Pavlović.

Vesna Pavlović živi u SAD i profesor je fotografije i digitalnih medija na Univerzitetu Vanderbilt u Nešvilu. Njena instalacija nazvana „Illuminated Archive“ – odnosno „Osvetljena arhiva“ – zasnovana je na dokumentarnom materijalu iz arhive Filips Kolekcije i istražuje ideju transparentnosti – kako fotografske tako i istorijske. Na neformalnom otvaranju izložbe, ljubitelji umetnosti mogli su da postavljaju pitanja fotografkinji, kao i kustosu Filips Kolekcije, Veseli Sretenović.

Dok su dve fotografije Vesne Pavlović iz serijala „Hoteli“ već deo Filips Kolekcije, njena nova izložena instalacija deo je projekta „Intersections“ odnosno „Raskrnice“, koji poziva savremene umetnike da istraže i uspostave lični odnos sa prostorima, kolekcijama i arhivom ovog muzeja.

"Poziv Filips kolekcije me je inspirisao da sagledam njihovu arhivu. Iz mojih prethodnih radova je evidentno bavljenje istorijskim materijalima. Obratila sam pažnju na odredjeni period 1950-tih i 60-tih godina prošlog veka i istrazila dizajn postavki, izložbi i elemenata koji su vidljivi u tim fotografijama", kaže za Glas Amerike Vesna Pavlović.

Program „Interesections“ vodi kustoskinja Filips Kolekcije, Vesela Sretenović.

"Ovo je peta godina, Vesna je 21. umetnik koji je došao da radi taj projekat i meni se dopala ideja, ona je bila u rezidenciji, provela je nedelju dana radeći isključivo sa materijalima u bibilioteci i sa našim bibliotekarima na nekoj dokumentaciji koja je i nama koji smo ovde kustosi bila malo poznata tako da je bilo interesantno za sve nas da otkrijemo nove detalje o instituciji."
Vesna Pavlović
Vesna Pavlović
Radeći na instalaciji, Vesna Pavlović je koristila fotografske negative velikih formata koje je skenirala direktno, i pretvorila u fotografije.

"Jedan od radova je bila zavesa koju ja zovem modernistička zavesa koja korespondira sa zavesama kao motivima pronadjeni na fotografijama, na kojoj je odstampana fotografija. Vizura slike se menja u toku dana; publika može da sagleda taj rad iz više uglova prolazeći kroz prostor i u različita doba dana. Ceo prozor koji je visok 15, 20 metara funkiconiše kao veliki „lightbox“ na kome se sagledavaju fotografski negativi. Tako da je postupak bio vrlo fotografski i u srži samog medija, sa pokusajem da se nekako poveže institucija, istorija, kultura tog peiroda sa vrlo specifičnim izborima elemenata koji na kraju postaju vidljivi u samoj instalaciji."

Ovako dobijen nekonvencionalni izložbeni prostor odgovarao je konceptu kustosa Vesele Sretenović.

"Moja ideja i strmeljenje kao kustosa je da angažujem prostore u muzeju koji su neklasični izložbeni prostor - da li je to hodnik, kupatilo, lift, dvorište ili tako … to je neka ideja ovih projekata, tako da je samim tim što je ona angažovala prostor koji je hodnik, koji povezuje tri sprata, bilo interesantno i neki izazov i za nju i za mene."

I dok su i umetnica i kustos Filips Kolekcije poreklom iz Srbije, one kažu da ih je povezala Vesnina američka galeristkinja Eni Golik, te da je zajednički koncept bio presudan za saradnju.

"Ovde nas svi pitaju – Vesna - Vesela, jeste li iz istog dela bivše Jugoslavije i kojim jezikom pričate, tako da to razjasnimo ali eto, upoznale smo se preko njene galeristkinje i ono što je ona radila se meni dopalo, imalo je smisla, vezujem se za kontekst naše institucije da se to radi ovde zato što se vodilo našim arhivama i dokumentacijom izložbe Filips Kolekcije koja je najstariji muzej moderne umetnosti u Americi što malo ljudi zna, pre muzeja moderne umetnosti u Njujorku", kaže Vesela Sretenović.

Od hotela socijalističke ere u staroj Jugoslaviji, do slajdova američkih turista iz 1960-ih i 1970-ih godina koje je digitalno obradila i pretvorila u fotografije, Vesna Pavlović često istražuje i koristi arhivski materijal jer kaže da je uvek zanima osvrt na istoriju.

"Kako sada gledamo na taj period, i kako smo ga doživljavali i kako sada sagledavamo ono što smo proživeli tada, je isto deo moje umetničke priče odnosno angažmana; da se ta istorija uvek sagledava kroz fotografski medij i da se pronadju načini kako možemo da tu istoriju proživljavamo kroz više slojeva i različitih medija na kraju krajeva".

Instalacija „Illuminated Archive“ Vesne Pavlović biće otvorena u Filips Kolekciji do 28. septembra.
XS
SM
MD
LG