Linkovi

Umetnost bez mistifikacije u Torpedo centru


Umetnost bez mistifikacije u Torpedo centru
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Umetnost bez mistifikacije u Torpedo centru

Sa 165 umetnika u 82 studija, 7 galerija, muzejom arheologije i sedištem lokalne takozvane Umetničke lige, misija umetničkog centra Torpedo fabrike jeste da privuče javnost i demistifikuje umetnost.

Od apstraktnog slikarstva do neobičnih skulptura, umetnost ponekad može da bude misteriozna za širu javnost. Ipak, umetnički centar u staroj fabrici torpeda u gradu Aleksandrija, u saveznoj državi Virdžinija, pomaže javnosti da bolje razume umetnost. Novinari Glasa Amerike Lin Jang i Džozef Mok posetili su umetnički centar i otkrili potpuno novu ideju veze javnosti sa umetnošću

Da, ovaj umetnički centar je nekada bio fabrika u kojoj su se pravila torpeda. Zeleni torpedo koji je izložen u glavnom holu vraća posetioce u vreme kada je fabrika proizvodila torpeda, između prvog i drugog svetskog rata.

Zgrada je služila kao skladište posle rata - sve dok je grad nije otkupio i počeo da dozvoljava umetnicima da je koriste kao studio. posle više od 40 godina, centar je postao prototip za umetničke objekte širom sveta.

Sa 165 umetnika u 82 studija, 7 galerija, muzejom arheologije i sedištem lokalne takozvane Umetničke lige, misija umetničkog centra Torpedo fabrike jeste da privuče javnost i demistifikuje umetnost.

Erik Volner je izvršni direktor centra.

„Zaista smo fokusirani na umetnost uživo, umetnost koja je u toku. Dakle, ideja je da možete ući u bilo koji studio i stupiti u kontakt sa umetnikom, postavljate pitanja, gledate kako rade, zapravo učite o tome šta oni rade“.

Slikarka Mišel Hoben je napustila svoj stalni posao da bi se bavila umetnošću. Ona kaže da prihvata učešće javnosti.

„Mislim da je potrebno vremena da se naviknete na to, ali naša misija je da budemo obrazovna ustanova, da komuniciramo, mi smo tu da demistifikujemo umetnost“.

Kris Erni je nakada bio industrijski dizajner.

„Promenio sam svoju celu karijeru. Unovčio sam svoj penzioni fond, i uradio sve što ono što se ne proeporučuje, samo da bih postao vajar“.

Erni je sada poznati vajar, koji je dizajnirao novi amblem za američke amabasade. On kaže da ono što ovo radno mesto čini jedinstvenim jeste to da možete da dobijete inspiraciju iz razgovora sa različitim ljudima.

„Umetnici ponekad dolaze da pitaju za savet. To može da bude veoma korisno. Možete razgovarati sa detetom, koje ima takvu fascinaciju i koje takođe želi da postane umetnik“.

Posetioci mogu da uđu u bilo koji studio, da gledaju kako umetnik radi i da postavljaju pitanja.

„To je zaista divno, jer kada vidiš umetničko delo, to je prelepa stvar, ali ako poznajete umetnikovu biografiju, misli i rad, još je više posebno“, priča turista iz Teksasa, Greg Paulus.

Umetnički centar u staroj fabrici torpeda godišnje privuče pola miliona posetilaca i godišnje prikupi 16 miliona dolara za grad Aleksandriju. Ako želite da vidite umetnost izbliza, lično i u toku - ovo je pravo mesto za vas.

XS
SM
MD
LG