Linkovi

Ansambl "Batala Vašington" osvaja publiku


Ansambl Batala
Ansambl Batala

Ansambl sastavljen isključivo od žena osvaja publiku dimaničnim izvođenjem bubnjeva u Vašingtonu.

Svakim udarcem grupa od osamdeset članova, Batala Vašington, osporava svaki stereotip koji postoji o bubnjevima.

Nacionalni travnjak u Vašingtonu nedavno je bio je ispunjen mirisom rascvetanih trešanja i zvucima bubnjeva:

“Publika prilazi jer čuje poziv bubjeva. Doboš ima specijalnu snagu, naročito kada se radi o velikom ansamblu od 80 članova. Nekad imate osećaj kao da vam stopala ne dodiruju zemlju“, kaže direktorka orkestra "Batala Vašington", Alison Roden.

Ansambl Batala Vašington osnovan je pre osam godina u okviru međunarodnog muzičkog projekta koji izvodi brazilske samba-rege ritmove, nastalih od tradicionalnih afričkih bubnjeva. To je prvi Batala orkestar u Severnoj Americi, i prvi potpuno ženski ansambl:

“Doboš uliva veliku snagu. Dok rastu, devojke ne ohrabruju da sviraju bubnjeve, već druge instrumente. Nema mnogo žena koje sviraju bubnjeve, ami smo odlučili da to promenimo“.

Sve dobrovoljno nastupaju i potiču iz različitih porodica i etničkih zajednica. Neke znaju da sviraju, ali to nije neophodno, kaže direktorka ansambla Alison Roden. Jedino je potrebno da imaju 21 godinu i da su spremne da žrtvuju svoje vreme:

“Vežbamo oko pet sati svake subote. Neki put se sastajemo i tokom nedelje, a učestvujemo i na pripredbama”.

Neprofitna grupa svira na priredbama, festivalima i paradama. Nedavno, na maratonu, Vanesa Bauza i članice ansambla svirale su skoro tri sata bez predaha:

“Obožavam muziku, energiju i ples. Osećam se odlično i živo“.

Ta osećanja utiču i na publiku.

“Osećam se poletno. Prošle noći nisam baš najbolje spavao, ali se osećam osnažen, kao da sam popio mnogo kafe“.

Divno! Uzbudljivo! Možda ću im se pridružiti!“

Ansambl je mnogo više od muzike i zabave, navodi vođa grupe, Brendi Stivenson:

“Sarađujemo sa brojnim lokalnim organizacijama na različitim aktivnostima, kao što je rad u narodnoj kuhinji ili skloništu za žene. Pokazujemo pozitivnu stranu žena“.

Članovi ansambla se slažu da im je iskustvo u orkestru nadmašilo očekivanja i da im je dragocen sestrinski odnos koji su stvorili u grupi.

XS
SM
MD
LG