Linkovi

Srpski umetnici nastupali za Kolarac


Participants of "Concers for Kolarac" concert at Montgomery College in Rockville, MD
Participants of "Concers for Kolarac" concert at Montgomery College in Rockville, MD

Dobrotvorni "Koncerti za Kolarac" održani su nedavno u Njujorku i Vašingtonu a umesto kupovine ulaznica, publika je svojim prilozima podržala kupovinu koncertnog klavira za Kolarčevu zadužbinu.

Kolarčeva zadužbina u Beogradu zauzima posebno mesto u srcu srpskih umetnika koji žive u inostranstvu. Zato se veliki broj njih odazvao pozivu da učestvuje u dobrotvornim „Koncertima za Kolarac“, globalnoj manifestaciji u okviru koje će se prikupljati sredstva za nabavku novog koncertnog klavira za Kolarac. U petak je takav koncert održan i ovde, u Vašingtonu, a veče pred toga u Njujorku.

Gledaoci u Vašingtonu i Njujorku svojim donacijama su podržali kupovinu klavira za Kolarčevu zadužbinu, dok su ujedno uživali u nastupima umetnika srpskog porekla u SAD. Vašingtonski koncert održan je u koncertnoj sali Montgomeri koledža u Rokvilu uz podršku Kruga Orfelin. Organizovala ga je Sanja Grujić-Vlajnić, koja predaje muziku na ovom fakultetu i već desetak godina razvija interesovanje za srpsku muziku medju svojim američkim studentima i kolegama.

"Ja sam učestvovala u pravljenju koncepcije večerašnjeg koncerta, a ideja je bila da on bude raznovrstan, da budu uključeni naši duhovni koreni, naše foklorne melodije utkane u ozbiljnu muziku i džez i da bude svega po malo, sve oblasti muzike koje su predstavljene i na Kolarcu."

"Koncerti za Kolarac" u Njujorku i Vašingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00
Koncerti za Kolarac nastali su kao ideja pijanistkinje Jasne Popović iz Njujorka i Mirjane Lazarević, direktora Muzičkog programa na Kolarcu. Na repertoaru u Vašingtonu bila je srpska izvorna i duhovna muzika, u izvodjenju kamernog hora Serbiana, koji od 1996. predstavlja sponu za dijasporu u Vašingtonu sa muzikom s prostora Balkana. Za članove hora, nastup za Kolarac imao je veliki emotivni značaj.

"Meni je Kolarac ikona - naša najsvečanija, najfantastičnija dvorana u kojom sam ja dugo nastupala pošto sam godinama radila u radio horu, tamo sam i penzionisana, i sve najlepše uspomene su vezane za Kolarčev univerzitet i ljude koji rade za tu našu salu koja treba da se održi i ostane ono što jeste", kaže umetnički direktor hora Gordana Balać.

Simpatije publike osvojio je učenik Gordane Balać, 15-godišnji pijanista Luka Jelenak, a zvuk džeza doneli su gosti iz Njujorka džez pijanista Vladan Mijatović i džez pevačica Sofija Knežević. Oni su prethodne večeri nastupali na “Koncertu za Kolarac” u Njujorku, koji je održan u parohijskom domu crkve Svetog Save. Medju 15-tak učesnika, a bili su tu pijanisti, bubnjari, gitaristi, flautistkinja i operski pevači, kao i džez pevačica Alma Mićić koja nam je prenela deo atmosfere:

"Koncert je bio apsolutno sjajan, u njega su bile uključene neke od najvećih zvezda klasične I džez scene koji su poreklom sa naših prostora kao I nekoliko amatera koji se bave muzikom čisto iz ljubavi i hobija, i koji su želeli da se uključe u ovu akciju. Zaista je bilo izuzetno prijatno, šarmantno, sjajno posećeno i vrlo uspešno finansijski što se tiče Kolarca.”

Alma Mićić dodaje da je i sama emotivno vezana za salu u kojoj je održala jedan od svojih prvih većih nastupa, 1994. godine.

I dok činjenica da u državnom budžetu nema novca za klavir za Kolarac zvuči zabrinjavajuće, srpski umetnici u SAD podsećaju da je finansiranje putem donacija uobičajeni način funkcionisanja kulturnih institucija u Americi, čak i kada je reč o retkim institucijama koje dobijaju državne subvencije, kao što je Kenedi centar u Vašingtonu. Po svemu sudeći, Srbija se kreće ka vremenu u kojem će razvoj kulture sve više morati da podržavaju privatni donatori, sledeći uostalom primer samog Ilije Milosavljevića Kolarca.
XS
SM
MD
LG