Linkovi

Vlada: Đokoviću nije bio garantovan ulazak u Australiju


ARHIVA - Novak Đoković na konferenciji za novinare u Beogradu (Foto: Rojters/Andrej Isakovic)
ARHIVA - Novak Đoković na konferenciji za novinare u Beogradu (Foto: Rojters/Andrej Isakovic)

Australijska vlada nije garantovala najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću da će mu biti prihvaćeno medicinsko izuzeće da bi ušao u Australiju bez vakcinacije protiv Kovida 19, naveli su vladini advokati u dokumentima koja su u nedelju podneli sudu, prenosi agencija Rojters.

U podnesku, priloženom uoči sudskog pretresa u ponedeljak, pravda se odluka vlade da zabrani ulazak u zemlju Đokoviću zbog vakcinalnog statusa.

Đoković se nada da će na predstojećem Australijan openu, koji počinje u Melburnu 17. januara, osvojiti 21. Grand slem titulu.

Međutim, umesto treninga za turnir, srpski teniser nalazi se u hotelu za azilante i čeka sudski rasplet žalbe koju je podneo protiv odluke da mu se otkaže viza po dolasku na aerodrom u Melburnu u četvrtak.

Đokovićev slučaj potresao je svetski tenis, izazvao tenzije između Srbije i Australije i postao povod za proteste protivnika obavezne vakcinacije širom sveta, ocenjuje Rojters.

Đoković, koji je i sam protivnik obavezne imunizacije, odbio je da otkrije da li se vakcinisao protiv kovida ili razlog zašto je dobio izuzeće iz pravila o vakcinaciji u Australiji.

Međutim, njegov pravni tim je u dokumentima podnesenim sudu u subotu naveo da je teniser dobio izuzeće zato što je bio zaražen virusom u decembru, da je dobio neophodne dozvole da uđe u Australiju, uključujući i procenu Ministarstva unutrašnjih poslova da odgovori na putnom formularu potvrđuju da je ispunio uslove za ulazak u zemlju bez karantina. Vlada osporava te navode.

"Zato što ne postoje garancije ulaska u zemlju za one koji nisu australijski državljani. Postoje kriterijumi i uslovi za ulazak, i razlozi za odbijanje ili otkazivanje vize", navodi se u vladinom podnesku.

Takođe se ističe da mejl ministarstva nije garancija "da će takozvano medicinsko izuzeće" biti prihvaćeno i da njegovi odgovori mogu da budu preispitivani i verifikovani po dolasku.

Vlada je takođe osporila to što je Đoković zatražio izuzeće na osnovu toga što se zarazio Kovidom 19 i oporavio dve nedelje kasnije.

"Nema indikacija da je podnosilac zahteva imao "tešku akutnu bolest" u decembru 2021. godine. Samo je naveo da je testiran pozitivno na kovid. To nije isto", navodi se u dokumentima koja je podnela vlada.

U vladinom podnesu se naglašava i da ako sud presudi da Đoković može da napusti hotel i igra na turniru, da po australijskom zakonu, vlada ima pravo da ga ponovo pritvori i deportuje iz zemlje zato što nije državljanin Australije. To je izazvalo oštru reakciju Đokovićevog oca Srđana koji se u nedelju ponovo obratio na manjem protestu ispred Skupštine Srbije.

"Da li smo životinje? Šta smo? Mi smo ljudska bića. Ovo se događa zato što smo samo mali deo sveta, ali smo ponosni", rekao je Srđan Đoković, a prenosi Rojters.

Australija je navela da su zdravstvene vlasti u novembru obavestile Teniski savez, koji organizuje turnir, da nedavna infekcija kovidom ne mora da bude osnova za izuzeće, kao što je to slučaj u drugim zemljama. U Đokovićevoj tužbi se navodi da mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova pisalo ovog meseca da je ispunio uslove za ulazak u zemlju.

Đokovićevi advokati i vlada će imati do dva sata da iznesu argumente na pretresu u ponedeljak, pred Federalnim okružnim i porodičnim sudom.

XS
SM
MD
LG