Linkovi

Đokoviću ponovo poništena australijska viza, sudija privremeno odložio deportaciju


Novak Đoković proslavlja osvojen poen tokom meča sa Aleksandrom Zverevom (Foto: Reuters/Toby Melville)
Novak Đoković proslavlja osvojen poen tokom meča sa Aleksandrom Zverevom (Foto: Reuters/Toby Melville)

Australija je drugi put poništila vizu prvom teniseru sveta Novaku Đokoviću, uz obrazloženje da to što nije vakcinisan predstavlja rizik za javno zdravlje. Đoković, po svemu sudeći, neće moći da se takmiči za svoj rekordni 21. gren slem na Australijan openu. Saslušanje pred sudom održano je nekoliko sati po donošenju odluke ministra i sudija je odlučio da odloži momentalnu deportaciju Đokovića i sasluša tenisera.

Australijski ministar za imigraciju Aleks Hok iskoristio je diskreciono pravo da otkaže vizu Đokoviću, nakon što je federalni sud odlučio da mu dozvoli da ostane u zemlji. Prvi teniser sveta je proteklog četvtrtka stigao u Melburn sa medicinskim izuzećem od vakcinacije, što je uslov za učešće na Australijan openu, ali mu federalne vlasti to izuzeće nisu priznale. Bio je u imigracionom pritvoru do ponedeljka kada je sud odlučio da mu vrati vizu i da ga pusti na slobodu, ali je i tada rečeno da ministar Hok zadržava pravo da Đokovića ipak deportuje.

"Danas sam iskoristio svoje pravo u skladu sa Zakonom o migracijama da poništim vizu gospodinu Đokoviću na osnovu javnog zdravlja i zato što je to u javnom interesu", naveo je Hok u saopštenju.

U skladu sa Zakonom o migracijama, Đoković u naredne tri godine neće moći da dobije australijsku vizu, osim ako se pozove na izuzetke.

Đokovićevi advokati brzo su uložili žalbu na ovu odluku i održano je saslušanje pred federalnim okružnim sudom, koje je ponovo vodio sudija Entoni Keli.

Keli je prihvatio predlog Đokovićevih advokata i odložio odluku o momentalnoj deportaciji tenisera do subote u 16h po lokalnom vremenu. Saslušanje Đokovića biće održano u petak u 22h po srednjeevropskom vremenu, odnosno subotu u 8 ujutru po australijskom vremenu. Za sada Đoković nije u imigracionom pritvoru, ali je sud naredio da bude pritvoren u subotu od 8 ujutru.

Đokovićev advokat Nikolas Vud rekao je da je vlada odlučila da poništi vizu Đokoviću ne zato što je nevakcinisan, već zbog pretpostavke da će njegovo prisustvo u Australiji ohrabriti antivaksere, što je nazvao "iracionalnim".

Đokovićevi advokati oputžili su vladu i zbog termina donošenja odluke o poništavanju vize - u petak posle radnog vremena, što je moglo da oteža ceo dalji proces.

Sudija Entoni Keli odlučio je da, uprkos protivljenju Đokovićevih advokata, slučaj prebaci na Savezni sud.

Slučaj Novaka Đokovića stavio je u fokus debatu o pravima nevakcinisanihprotiv kovida i postao je nezgodno političko pitanje u predizbornoj kampanji premijera Skota Morisona. Parlamentarni izbori u Australiji su u maju.

"Australijanci su podneli mnoge žrtve tokom pandemije i sa pravo očekuju da se rezultati tih žrtvovanja zaštite. Upravo to danas radi ministar. Naše striktna pravila za ulazak u zemlju su štitila Australijance", naveo je premijer u saopštenju i dodao da neće dalje komentarisati slučaj koji je u toku.

Pre ove odluke, Đoković se pripremao i trenirao za početak turnira 17. januara, a žrebom je odlučeno da će prvi meč igrati protiv Milomira Kecmanovića.

Đoković je već izazvao gnev dela stanovništva u Australiji kada je, pred polazak, objavio da je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije i da dolazi da se takmiči. Sa druge strane, drugi strani državljani ne mogu da uđu u Australiju ako nisu vakcinisani.

Austraija je prošla kroz jedan od najtežih lokdauna na svetu, sada ima oko 90 odsto vakcinisanih punoletnih građana, ali i dalje se bori sa talasom omikrona i registrovala je oko milion slučajeva prošle nedelje.

Grčki teniser Stefanos Cicipas rekao je da Novak "igra po svojim pravilima i da ostali, vakcinisani igrači, ispadaju budale".

"Niko nije ni pomišljao da dođe u Australiju nevakcinisan i da ne poštuje protokole. To zahteva spremnost da se rizikuje gren slem, što mnogi igrači ne bi uradili".

Britanski teniser Endi Marej kazao je da je situacija "nepovoljna za sve".

"Nije dobra za tenis, ni za Australijan open, ni za Novaka", kazao je Marej.

Novinar Dejvid Krou, urednik u Sidnej morning heraldu i Ejdžu, napisao je da je "odluka Skota Morisona da pošalje teniskog asa kući racionalna, s obzirom na veliku političku cenu koju bi platio time što je Đokoviću dao specijalni tretman".

Onlajn anketa Njuz korp medija grupe pokazala je da 83 odsto građana podržava odluku vlade da deportuje Đokovića.

XS
SM
MD
LG