Linkovi

Đoković se oglasio o PCR testu, kovidu, vizi


Đoković na trenigu u Melburnu
Đoković na trenigu u Melburnu

Prvi teniser sveta Novak Đoković oglasio se na Instagramu povodom informacija koje su se pojavile u javnosti sa njegovim pozitivnim PCR testom, događajima kojima je prisustvovao pošto je testiran pozitivno, australijskoj vizi koja mu je prvo poništena, pa obnovljena.

Đoković se sada priprema za Australijan open koji počinje 17. januara, ali je četiri dana proveo u imigracionom pritvoru zbog namere australijskih vlasti da mu ponište vizu jer nije vakcinisan - što je uslov za ulazak stranih državljana u zemlju. Đoković je pred put pribavio medicinsko izuzeće od vakcinacije, odnosno pozitivan test na kovid, ali za federalne vlasti to nije bilo dovoljno i nije mogao da uđe u zemlju. Njegovi advokati uložili su žalbu i sud je u ponedeljak odlučio da se Đoković pusti iz imigracionog pritvora.

Sud je tada objavio i dokumenta koja su pokazala potvrdu o pozitivnom testu na kovid iz Instituta Batut od 16. decembra 2021. Međutim, mediji su primetili da je Đoković dan kasnije prisustvovao događaju u javnosti. Upitno je bilo i da li je poštovao pravilo da pred dolazak u Australiju ne napušta Srbiju šest meseci, jer su mediji objavili da je bio u Španiji zimus.

Prvi teniser sveta je na Instagramu napisao da se obraća povodom "dezinformacija koje treba ispraviti" kako bi se "ublažila zabrinutost javnosti u Australiji u vezi s njegovim boravkom, ali i pojasnile okolnosti koje su bolne za njegovu porodicu".

Đoković je naveo da je vodio računa o bezbednosti drugih i ispunjavao uslove.

"Prisustvovao sam košarkaškoj utakmici 14. decembra posle koje je veliki broj ljudi bio pozitivan na kovid. Iako nisam imao simptome, uradio sam 16. decembra brzi antigenski test koji je bio negativan, a za svaki slučaj sam uradio i zvaničan PCR test istog dana. Sutradan sam prisustvovao teniskom događaju i podeli nagrada deci, a nego što sam otišao uradio sam antigenski test, koji je bio negativan. Nisam imao simptome, dobro sam se osećao i rezultat PCR testa sam dobio tek posle tog događaja".

Đoković u nastavku navodi da je 18. decembra u Beogradu otišao na intervju za francuski list L'Ekip, koji je odavno zakazan, a da je sve ostale obaveze otkazao.

"Osećao sam obavezu da odem na taj intervju i ne ostavim novinara na cedilu. Ali sam držao fizičko rastojanje i nosio masku sve vreme tokom intervjua, osim kada su me fotografisali. Kada sam potom otišao kući da se izolujem, shvatio sam da je odlazak na intervju bio pogrešna procena i da je to trebalo da odložim".

U vezi sa putovanjem pre nego što je otišao u Australiju koje nije navedeno u njegovoj aplikaciji za vizu, Đoković je napisao da je taj deo pripremao njegov tim i da se njegov agent izvinjava za administrativnu grešku koju je napravio.

"To je bila nenamerna, ljudska greška. Živimo u vreme velikih izazova, pandemije i takve greške se dešavaju. Moj tim je danas dostavio dodatne informacije australijskoj federalnoj vladi kako bi razjasnili šta se dogodilo".

Đoković je zaključio da se, iz poštovanja prema australijskim vlastima i procesu koji je u toku, neće više oglašavati u javnosti povodom ovih pitanja.

"Uvek je čast i privilegija igrati na Australijan Openu koji vole igrači, navijači i šira zajednica ne samo u Viktoriji i Australiji, već širom sveta, i samo želim da imam priliku da se takmičkim sa najboljim teniserima na svetu i igram pred jednom od najboljih publika na svetu".

Turnir počinje 17. januara, a Đoković ga je osvojio do sada devet puta.

XS
SM
MD
LG