Linkovi

AFP: Dan nakon pozitivnog testa na kovid u decembru Đoković bio na teniskom događaju


Detalj sa protesta podrške Novaku Đokoviću pred hotelom u kom prvi reket sveta čeka rešenje žalbe na zabranu ulaska u Australiju (Foto: REUTERS/Loren Elliott)
Detalj sa protesta podrške Novaku Đokoviću pred hotelom u kom prvi reket sveta čeka rešenje žalbe na zabranu ulaska u Australiju (Foto: REUTERS/Loren Elliott)

Novak Đoković, čiji su pravni zastupnici njegovo medicinsko izuzeće od vakcinacije obrazložili decembarskim pozitivnim testom na kovid 19, dan nakon toga boravio je na događaju u organizaciji Teniskog saveza Beograda - i to bez maske, izvestila je Agencija Frans Pres (AFP).

Ta agencija javila je da su Đokovićevi pravni zastupnici, u podnesku federalnom sudu kojim se traži poništavanje njegove ulazne vize u Australiju, naveli 16. decembar 2021. kao datum kada je nalaz PCR testa prvog reketa sveta na kovid 19 bio pozitivan.

AFP podseća na objavu Teniskog saveza Beograda na društvenoj mreži Fejsbuk povodom ceremonije 17. decembra u kojoj je navedeno da je Đoković uručio pehare i nagrade najboljim mladim igračima u 2021. godini.

Teniski savez Beograda tada je objavio da su ceremoniji održanoj u Teniskom centru Novak prisustvovali isključivo dobitnici nagrada zbog, kako je obrazloženo, epidemioloških mera u vezi sa pandemijom korona virusa.

Na fotografijama sa te ceremonije prikazani su Novak Đoković i dvadesetak mladih igrača – a niko od njih nije nosio masku.

Istovremeno, AFP je izvestio da je Đoković prisustvovao još jednom skupu 16. decembra (na dan kada su njegovi zastupnici prijavili australijskim vlastima da je bio pozitivan na kovid 19 prim.nov.) kada su mu Pošte Srbije uručile set poštanskih marki posvećenih njegovim sportskim uspesima.

Sam Đoković je objavio fotografiju sa tog događaja 17. decembra na svom Instragram profilu.

Advokati Novaka Đokovića tvrde da je najbolji teniser sveta bio zaražen koronavirusom u decembru, da nije imao simptome i na osnovu toga mu je odobreno medicinsko izuzeće od vakcinacije. Uz to, dobio je i pisano odobrenje australijske imigracione službe za put.

Đoković se trenutno nalazi u hotelu u kojem su smešteni ilegalni imigranti, pošto mu je u četvrtak, po sletanju u Melburn, rečeno da nema validnu vizu. Australijske vlasti su htele da ga deportuju, ali su njegovi advokati uložili žalbu i sada se sudsko ročište čeka u ponedeljak ujutru po lokalnom vremenu.

Advokati Novaka Đokovića tvrde da je on testiran pozitivno na kovid 16. decembra, ali da 14 dana nakon toga nije imao groznicu niti respiratorne simptome kovida 19.

Srpski teniser je 1. januara dobio dokument od Odeljenja za unutrašnje poslove u kojem se navodi da je ispunio uslove za ulazak u Australiju bez odlaska u karantin.

Đoković je u javnosti često govorio protiv obavezne vakcinacije protiv kovida i nikada nije objavio da li se vakcinisao.

Sada čeka odluku australijskih vlasti da vidi da li će moći da igra na Australijan openu koji počinje 17. januara.

Otkako je u hotelu u Melburnu, Đoković se nije mnogo pojavljivao niti oglašavao u javnosti. Na Instragramu se zahvalio na podršci porodici i navijačima.

Instagram objava Novaka Đokovića
Instagram objava Novaka Đokovića

Australijski mediji pišu da je Novak tražio da mu se omogući pristup teniskom terennu, kao i da ima svog kuvara, ali mu je to odbijeno.

U međuvremenu, odbijena je i viza češkoj teniserki Renati Voracovoj, koja je opisala da je smeštanje u hotel sa ilegalnim imigrantima, "kao akcioni film".

Federalna vlada i vlada države Viktorije, kao i Teniski savez Australije, negiraju da su odgovorni za situaciju sa Đokovićem, zbog koje je oštro reagovala srpska vlast.

Teniski savez Australije je ranije objavio koja su pravila za ulazak u zemlju kada je reč o medicinskom izuzeću, dok je istovremeno apelovao na igraće da se vakcinišu. Međutim, federalna vlada je u pismu Teniskom savezu u novembru navela da preležana bolest ne može biti jedan od uslova za ulazak u Australiju, kao što je to na drugim mestima.

Dačić: Biće posledica po odnose Srbije i Australije

Predsednik Skupštne Srbije Ivica Dačić izjavio je za RTS da će sve što se dešava oko Novaka Đokovića imati "posledice po odnose Srbije i Australije".

Dačić priznaje da će Australija teško prihvatiti bilo koje argumente države Srbije o Đokoviću.

Predsednik Skupštine kaže da je reč o politizaciji, jer su stotine drugh tenisera sa medicinskim izuzećima puštene u Australiju, a aktuelno ponašanje Australije je nazvao "sramnim".

Podseća da Novak Đoković ima i diplomatski pasoš Srbije i da "nije bilo ko".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG