Linkovi

Đokoviću zabranjen ulazak u Australiju, porodica tvrdi - "politička odluka"


Đoković na Otvorenom prvenstvu Australije 2021.
Đoković na Otvorenom prvenstvu Australije 2021.

Najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću nije dozvoljen ulazak u Australiju, pošto mu je odobreno medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv kovida 19, kako bi nastupio na Otvorenom prvenstvu Australije - čiji je prošlogodišnji osvajač.

Australijska granična služba saopštila je da Đoković nije bio u mogućnosti da pruži validan dokaz da ispunjava uslove da uđe u tu zemlju, zbog čega mu je viza ukinuta.

Đoković je nekoliko saati proveo na aerodromu u Melburnu, a sada se nalazi u imigracionom u hotelu u tom gradu.

Njegovi advokati uložili su žalbu na odluku australijskih vlasti da ga deportuju i traže da se teniseru odobri ulazak u Australiju. Sudsko ročište na kojem će biti doneta odluka da li će Đokoviću biti odobren ulazak u zemlju, biće održano u ponedeljak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u toku pokušaji da se Đokoviću dozvoli da boravi u kući koju je iznajmio i da može da se priprema za turnir, a da ne boravi u “zloglasnom hotelu”.

Porodica Đoković: Novaka su hteli da ponize

Porodica Đoković je na konferenciji za novinare, kako javlja N1, odluku vlasti Australije ocenila kao "političku borbu" i dodala da Novak nije prekršio nijedano pravilo federalnih vlasti Australije.

Novakov brat, Đorđe Đoković, kazao je da je Novak sve vreme komunicirao sa Teniskom federacijom Australije i da su "zajedničkim snagama došli do izuzeća", te da je imao isti dokument kao i nekolicina tenisera kojima je odobren ulazak u zemlju.

Đorđe Đoković tvrdi da je Novak nekoliko sati proveo na aerodromu, gde su ga ispitivali, povremeno mu oduzimali mobilni telefon i odveli na aerodromski pritvor. Odatle je prebačen u migrantski hotel bez ikakve imovine koja će mu "biti vraćena kada se vrati u Evropu".

On kaže da bi Novak mogao da se vrati kući, ali da bi mu u tom slučaju bio zabranjen ulazak u Australiju tri godine.

Srđan Đoković, otac prvog tenisera sveta, kaže da je posredi "politička borba" i da je Novak imao ista dokumenta kao 26 drugih tenisera kojima je Australija odobrila ulazak.

"Novaka su hteli da ponize. Mogli su da kažu 'nemoj da dolaziš', ali ne. Drže ga u zatvoru, uzeli su mu sve stvari i novačnik, ostavili su mu samo mobilni telefon, nema gde da se presvuče. Naš Novak je zatočenik tih skotova, sram ih bilo, ovo nije borba Novaka i Srbije već sedam i nešto milijardi ljudi na svetu za slobodu govora, ponašanja. Nijedan zakon Novak nije prekršio".

Srđan Đoković predvodio je protestni skup podrške Novaku ispred Skupštine Srbije, koji je održan u četvrtak u 15 sati.

Šta se dogodilo?

Novak Đoković je u utorak na Instagramu objavio da je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv kovida 19 i da će igrati na Australijan openu.

Međutim, prilikom sletanja u Melburn zadržan je zbog neispravne vize.

Lokalni list "Ejdž" objavio je da je federalna granična policija zatražila odgovor od australijske države Viktorija da li će prihvatiti aplikaciju aktuelnog osvajača Australijen opena - imajući u vidu da je podneo zahtev za pogrešnu vizu.

Džala Pulford, vršiteljka dužnosti ministra sporta države Viktorija, ne navodeći razloge, u odgovoru je ukazala da Đokoviću neće biti odobreno podnošenje zahteva za individualnu vizu zarad učešća na Otvorenom prvenstvu Australije.

Prethodno je australijski premijer Skot Morison izjavio je da je potrebno da najbolji svetski teniser Novak Đoković obrazloži medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv kovida 19 - kada bude stigao u tu zemlju ili će, kako se izrazio, "narednim avionom biti poslat kući".

Čekamo obrazloženje kako bismo podržali tu odluku”, rekao je Morison medijima posle sastanka sa državnim zvaničnicima o pandemiji koronavirusa u toj zemlji.

„Ako dokazi ne budu dovoljni neće biti tretiran drugačije od bilo koga drugog i naći će se u sledećem avionu. Ne bi trebalo da postoje posebna pravila za Novaka Đokovića”, rekao je Morison.

Australijske vlasti, nadležne za granice i vize, nisu bile deo procesa izuzeća. Morison je rekao da je bilo brojnih izuzetaka za ljude koji su mogli da podrže prijavu za medicinsko izuzeće od vakcinacije.

Odluka da se Novaku Đokoviću odobri učešće na turniru uz medicinsko izuzeće izazvala je oštre kritike australijske javnosti - zemlje u kojoj je više od 90 odsto populacije starije od 16 godina kompletno imunizovano.

Kreg Tili, izvršni direktor Teniskog saveza Australije, koji je organizator prestižnog teniskog takmičenja, izjavio je da je process medicinskog izuzeća poverljiv i da ga vode nezavisni stručnjaci.

Razlozi za izuzeće od vakcinacije su neželjene nuspojave, podvrgavanje većoj operaciji, problemi sa srcem ili sertifikovani dokazi o kovid 19 infekciji tokom prethodnih šest meseci”, rekao je Tili.

Novak Đoković javnosti za sada nije otkrio da li se vakcinisao ili ne.

XS
SM
MD
LG