Linkovi

Đoković: Zadovoljan odlukom suda, želim da se takmičim na Australijan openu


Novak Đoković
Novak Đoković

Prvi teniser sveta Novak Đoković oglasio se na Tviteru prvi put po izlasku iz imigracionog pritvora u Australiji, nakon što je tamošnji sud poništio odluku federalne vlade da mu otkaže vizu i da ga deportuje, jer nije vakcinisan.

"Zadovoljan sam i zahvalan što je sudija preinačio odluku o poništavanju vize. Bez obzira na sve što se desilo, želim da ostanem i da se takmičim na Australijan openu i na to sam fokusiran. Došao sam ovde da igram na jednom od najznačajninih turnira, pred neverovatnom publikom", napisao je Đoković i zahvalio na podršci.

Đoković je od četvrtka bio u imigracionom pritvoru jer mu je, po sletanju u Melburn, rečeno da ne može da uđe u Australiju nevakcinisan, iako je imao medicinsko izuzeće od vakcinacije.

Federalna vlada je odlučila da Đokoviću otkaže vizu, jer strani državljani ne mogu da uđu u zemlju nevakcinisani.

Đokovićevi advokati su odmah uložili žalbu na odluku federalne vlade, a sudija Entoni Keli je u ponedeljak ujutru presudio u korist tenisera i naredio da se on odmah pusti iz pritvora.

Ministar za imigraciju Aleks Hok i dalje ima diskreciono pravo da Đokoviću ukine vizu, što bi onda značilo da mu je ulazak u Australiju zabranjen u naredne tri godine.

Hok nije davao izjave o ovoj temi, a Fonet prenosi pisanje australijskog Ejdža da neće doneti odluku u toku današnjeg dana, ali da bi odluku mogao da donese sutra ujutru.

Porodica Đoković: Najveća pobeda u Novakovoj karijeri

Porodica prvog tenisera sveta održala je u ponedeljak konferenciju za novinare, pošto je Novak Đoković pušten iz imigracionog pritvora i počeo pripreme za Australijan open.

"Novak je slobodan i odmah je otišao na teren da trenira", rekao je njegov brat Đorđe. "Želi da obori još jedan rekord. On je sportista i najbolji teniser svih vremena. Uvek se zalagao za slobodu izbora i ništa više. Porodica Đoković je zadovoljna što je pravda pobedila".

Na pitanje šta će se desiti ako australijski ministar ipak odluči u korist deportacije, Đorđe Đoković je rekao da "Novak nije kršio pravila, niti će ih kršiti i da će postupati po odlukama koje budu donesene".

Otac prvog tenisera sveta Srđan Đoković rekao će cela situacija Novaku Đokoviću dati "dodatnu motivaciju da osvoji još 10 gren slemova".

Kontroverzni PCR test

Iako je vakcinacija neophodan uslov za ulazak stranih državljana u Australiju, organizatori Australijan opena su propisali da teniseri mogu da se takmiče i nevakcinisani ako dobiju medicinsko izuzeće od vakcinacije, koje treba da potvrdi i nezavisna komisija teniskog turnira.

Advokati Novaka Đokovića su australijskom sudu dostavili dokaze o medicinskom izuzeću tenisera od vakcinacije - odnosno potvrdu o tome da je testiran pozitivno na virus 16. decembra.

Međutim, mediji su preneli da je Đoković 17. decembra učestvovao na jednom javnom događaju, iako je trebalo da bude u izolaciji.

Đorđe Đoković je na konferenciji za novinare rekao da je "celokupna dokumentacija sudskog postupka pred federalnim sudom u Melburnu dostupna javnosti i da pokazuje da je Đoković 16. decembra imao pozitivan test na kovid".

Brat Novaka Đokovića, međutim, nije hteo da odgovori na pitanje da li je prvi reket sveta znao da je pozitivan na kovid 17. decembra kada je bio na javnom događaju, i rekao da je "konferencija za novinare završena".

MSP: Država prati slučaj Novaka Đokovića

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović izjavio je FoNetu da je država angažovana na rešavanju slučaja Novaka Đokovića i da ostaju angažovani u tom postupku.

Starović je podsetio da su od četvrtka u slučaju Đoković angažovani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić, Ministarstvo spoljnih poslova, Ambasada Srbije u Kamberi i Generalni konzulat u Sidneju i da se čine veliki napori da izvršne vlasti Australije omoguće Đokoviću "normalan tretman".

"U četvrtak smo uputili oštar protest ambasadoru Australije u Srbiji Danijelu Emeriju i izrazili nadu da će Đoković imati pravičan tretman pred sudom i zahtevali smo da se lično angažuje", podsetio je Starović.

Opšti utisak je, ocenio je on, da je Novak Đoković "namamljen u Australiju kako bi ga na terenu ponizili". Starović ukazuje da je Đoković imao ispravan poziv za učešće na turniru i validno izdatu vizu.

XS
SM
MD
LG