Linkovi

Tači zaključio da Tramp priznaje i podržava Kosovo


Tači zaključio da Tramp priznaje i podržava Kosovo
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Predsednik Kosovoa Hašim Tači rekao je danas da je u Njujorku dobio podršku američkih i evropskih zvaničnika za postizanje konačnog sporazuma u dijalogu sa Srbijom. Tači je proteklih dana u Njujorku, gde se održava 73. sednica Generalne Skupštine Ujedinenih nacija, predvodio kosovsku delegaciju.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da se u Njujorku sastao sa brojnim svetskim zvaničnicima i da je kako je kazao zaključak svih da je status kvo neodrživ i da mora da se prevaziđe postizanjem održivog i sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije.

“Preneo sam i legitiman zahtev predstavnika Preševa, Bujanovca i Medveđe o pripajanju Kosovu. Jedan takav sporazum sa Srbijom o normalizaciji odnosa ima smisla samo kada on bude zakonski obavezan na međunarodnom polju, zatim i recipročnim priznanjem, kao i potpunom demarkacijom Kosova i Srbije“, kazao je Tači.

Tači je kazao da se u Njujorku sastao i sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

"Posle kratkog sastanka sa predsednikom Trampom, zaključio sam da američki predsednik priznaje Kosovo, razume i podržava napredak koji je Kosovo postiglo".

Predsednik Kosova je ponovio da će nastaviti da zastupa legitiman zahtev predstavnika Preševa, Medveđe i Bujanovca za pripajanje Kosovu i ponovio da je protiv podele, razmene teritorija, kao i protiv Zajednice opština sa srpskom većinom sa izvršnim ovlašćenjima.

Tači je istakao da je u Njujorku održao i niz sastanaka na kojima je bilo reči o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Oružane snage Kosova. Prema njegovim rečima, ovaj proces je ušao u konačnu fazu koja podrazumeva usvajanje tri zakona o Bezbednosnim snagama u Skupštini Kosova.

"Te snage će ostati ponos našeg naroda, koje će obezbediti mir i stabilnost u regionu. Dakle, predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji treba da procesuira redovnim postupkom transformaciju KBS u vojsku. To je proces koji će ujediniti sve nas", rekao je Hašim Tači.

Predsednik Kosova pozvao je države članice Interpol-a da podrže članstvo Kosova u toj organizaciji na Generalnoj skupštini Interpola u novembru u Dubaiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG