Linkovi

Tači: Kosovo će dobiti vojsku


Predsednik Kosova gostuje u emisiji "Slobodno srpski" Budimira Ničića, dopisnika Glasa Amerike.
Predsednik Kosova gostuje u emisiji "Slobodno srpski" Budimira Ničića, dopisnika Glasa Amerike.

Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi da će Kosovo dobiti svoju vojsku uz partnerstvo sa međunarodnim faktorom, koji kako je kazao nije protiv transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova. On je u emisiji Slobodno srpski rekao da formiranje vojske Kosova neće značiti i odlazak misije KFOR-sa Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da će Kosovo vojsku dobiti uz partnerstvo sa međunarodnim faktorom, ali da kako je kazao postoji i plan B.

“Stranci nisu protiv transformacije Kosovskih bezbednosnih (KBS) u Oružane snage Kosova, nego samo ima razlike oko toga da li to treba da se uradi preko amandmana na Ustav ili zakona. I stranci i ja se slažemo da se to obavi preko ustavnih amandmana. Treba više da se radi sa Srbima da se vrate u kosovsku skupštinu da bi i oni glasali, ali ako se oni ne vrate, naravno, onda će se ići preko zakona. Naglašavam još jednom, imaćemo i vojsku, i partnerstvo sa međunarodnim faktorom”, rekao je Tači.

Tači nije mogao da precizno odgovori kada će se dogoditi transformacija KBS u oružane snage Kosova, ali je rekao da formiranje vojske Kosova neće značiti i odlazak misije KFOR sa Kosova.

“Uloga i mandat KFOR-a je određena Rezlucijom 1244, određena je i Sveobuhvatnim predlogom predsednika Ahtisarija od 2007. godine. Uloga KFOR-a je nezamenljiva. Transformacija KBS-a u Oružane snage Kosova neće imati nijednu implikaciju na mandat KFOR-a, tako nešto sam jasno naznačio i pismom poslatom Generalnom Sekretaru NATO-a Stoltenbergu, pa nema potrebe ni za kakvom brigom ili dilemom u tom pogledu”, tvrdi Tači.

Tači je pozvao predstavnike Srpske liste da se vrate u institucije i učestvuju u formiranju Zajednice – Asocijacije srpskih opština, jer se kako je kazao ona ne može formirati bojkotom institucija.

“Asocijacija srpskih opština je mogla da počne da se formira već pre četiri – pet meseci, ali Vlada je talac bojkota poslanika i srpskih ministara. Oni su zvanično deo Kosova, oni primaju plate od Vlade Kosova, a ne učestvuju u donošenju odluka. Mislim da to nije fer, nije korektno”.

Predsednik Kosova je kazao da oseća i ličnu odgovornost što za vreme njegovog mandata dok je bio predsednik Vlade nisu otkrivene ubice ubijenih Srba nakon 1999.godine i naglasio da će oni kad tad biti procesuirani.

“Oni pojedinci koji su počinili zločine nad decom u Goraždevcu, oni pojedinci koji su počinili zločine ili možemo slobodno reći jedan masakr u Starom Gracku kod Lipljana, treba da izađu pred lice pravde, i bez ikakve razlike, u ovom pogledu ćemo biti beskompromisni. Svi imamo odgovornost da radimo do zadnjih momenata našeg života na rasvetljavanju istine. Pravda može da kasni, ali pobeđuje, pre ili kasnije”.

Govoreći o mogućnosti održavanja predsedničkih izbora na Kosovu predsednik Kosova je kazao da odluka o tome još uvek nije doneta, ali da će se poštovati volja Srba da glasaju, kao i zakoni Kosova.

XS
SM
MD
LG