Linkovi

SAD i NATO: Preispitaćemo podršku ako se usvoji zakon o KBS


Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga
Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga

Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog najavljene kosovske namere da bez ustavnog amandmana promeni mandat Bezbednosnih snaga Kosova (KBS), saopšteno je iz ambasade SAD u Prištini.

"Mi podržavamo postepenu, transparentnu transformaciju KBS-a u multietničku snagu, u skladu sa NATO standardima. Međutim, ova transformacija treba da se uradi u skladu sa Ustavom Kosova i kroz jedan sveobuhvatan i predstavnički politički proces koji odražava kosovsku multietničku demokratiju”, navodi se u saopštenju.

"Spremni smo da se uključimo u konsultativnom procesu sa svim zainteresovanim stranama kako bi postigli naše zajedničke ciljeve za transformaciju KBS-a na način koji bi poboljšao bezbednost Kosova, doprineo stabilitetu regiona i podržao Kosovo na putu ka evroatlantskim integracijama. Usvajanje sada predloženog zakona primoralo bi nas da preispitamo našu bilateralnu saradnju sa Bezbednosnim snagama Kosova, uključujući našu dugotrajnu podršku tim snagama”, zaključuje se u saopštenju.

I NATO protiv transformacije KBS-a u vojsku

Protivljenje transformaciji kosovskih snaga bezbednosti u vojsku Kosova u sredu je izrazio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je upozorio da bi Alijansa u tom slučaju morala da preispita svoje prisustvo na Kosovu.

"NATO će morati da preispita nivo svog angažovanja, pogotovo u pogledu izgradnje kapaciteta, ukoliko Priština sprovede plan o formiranju vojske", naveo je Stoltenberg, dodajući da takvi jednostrani koraci nisu korisni.

Srpski mediji preneli su da je Stoltenberg u telefonskom razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem potvrdio da se severnoatlantska alijansa protivi formiranju vojske Kosova i da je NATO povodom toga zvanično upozorio prištinske zvaničnike. Prethodno je Vučić izjavio da je veoma zadovoljan reagovanjem SAD i Stoltenberga u vezi sa pitanjem formiranja vojske Kosova.

XS
SM
MD
LG