Linkovi

Skupština Kosova nije izabrala predsednika


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Poslanici novog saziva kosovskog parlamenta nisu uspeli da izaberu predsednika i potpredsednike skupštine. Oni su na konstitutinoj sednici položili zakletvu, a sednica će biti nastavljena sutra kada se očekuje izbor rukovodstva parlamenta.

Na početku sednice kosovskog parlamenta formirana je ad hok komisija za verifikaciju mandata, nakon čega su poslanici položili zakletvu.

Na dnevnom redu današnje sednice bio je i izbor predsednika i potpredsednika parlamenta. Međutim takozvana PAN koalicija koja je osvojila najveći broj glasova i koja treba da predloži predsednika parlamenta to nije učinila. Tražili su pauzu od dva sata za konsultacije, ali im to nije omogućeno.

Ranije je kao mogući kandidat za predsednika Skupštine pominjan lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji koji je i u prošlom sazivu bio na čelu parlamenta, što je za poslanike Pokreta samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova neprihvatljivo.

Veselji nema šanse da postane predsednik Skupštine. Mislimo da to treba da bude ličnost od poverenja što je u suprotnosti sa njim, on je ličnost sa puno znakova pitanja. Sve dok se ne zameni kandidat, naši stavovi će biti isti, nećemo glasati za Kadrija Veseljija”, rekao je Glauk Konjufca šef poslaničke grupe Pokreta “Samoopredeljenje”.

Za nas je neprihvatljiv kanidat o kojem se tako puno govorilo jer nije dostojan da rukovodi Skupštinom Kosova. Druge kandidature ćemo razmotriti i verujem da ćemo postići konsenzus”, kazao je Avdulah Hoti – šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova

Pre početka današnje sednice Skupštine Kosova predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao da će svi poslanici Srpske prisustvovati konstituisanju Skupštine i podržati izbor predsedništva.

"Naravno, vodićemo računa o interesima srpskog naroda, a podržaćemo izbor predsedništva, jer ne želimo da budemo kočnica za formiranje institucija", kazao je Rakić.

Nastavak sednice zakazan je za sutra u 10 časova, a na dnevnom redu je samo jedana tačka dnevnog reda - izbor predsednika i potpredsednika Skupštine Kosova

XS
SM
MD
LG