Linkovi

Unapređenja Srba u Kosovskim bezbednosnim snagama


ARHIVA - Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga

Petorica pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), medju kojima su i trojica Srba unapređeni su danas u čin desetara. Svečanosti je prisustvovao i predsednik Kosova Hašim Tači koji je im je poručio su primer za svoju zajednicu, ali i za celo Kosovo.

Ceremonija unapređenja pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga održana je u kasarni u Gnjilanu, a u čin desetara Prvog bataljona Kosovskih bezbednosnih snaga unapređeni su trojica Srba, jedan Turčin i jedan Rom. Ceremoniji su prisustvovali i predsednik Kosova Hašim Tačim ministar Kosovskih bezbednosnih snaga Rustem Beriša, kao i predstavnici NATO-a.

"KBS ovim pokazuje još jednom da je kuća svih. Svojim angažovanjem tokom svih ovih godina, BSK pokazuje da su snage u službi svih građana Kosova, u svakom kutku Kosova“, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači.

U Kosovskim bezbednosnim snagama do danas je zaposleno 103 Srba, među kojima je i Marijan Paunović koji je danas unapređen u čin desetara.

"Ja sam pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga već punih šest godina i ovo unapređenje mi znači zbog lakšeg obavljanja svog posla. Kolege Albanci su nas primili dobro. Planiram da i dalje napredujem u službi“, rekao je Paunović.

Predsednik Kosova je kazao da su Kosovske bezbednosne snage spremne da preuzmu i nove odgovornosti i dužnosti i da doprinesu miru i bezbednosti i izvan Kosova. Novim desetarima Tači je poželeo uspeh u daljem radu.

"Vi ste primer za vašu zajednicu, ali ste primer i za celo Kosovo. Našu državu gradimo radom, angažovanjem, profesionalizmom, saradnjom među svima nama“, istakao je predsednik Tači.

Po zakonu o Kosovskim bezbednosnim snagama njihov zadatak je da sprovode operacije odgovora u slučaju krize na Kosovu i u inostranstvu, operacije civilne zaštite na Kosovu i pružaju pomoć civilnim vlastima prilikom odgovora na elementarne nepogode i druge vanredne prilike. Ove dužnosti obuhvataju operacije pretrage i spasavanja, uklanjanje eksplozivnih materijala, kontrolu i čišćenje opasnih materija, gašenje požara i druge poslove iz oblasti humanitarne pomoći.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG