Linkovi

Skupština Kosova: Obustaviti dijalog sa Beogradom dok Haradinaj ne bude slobodan


Arhiva - Skupština Kosova (AP Photo/Visar Kryeziu)
Arhiva - Skupština Kosova (AP Photo/Visar Kryeziu)

Skupština Kosova usvojila je u četvrtak rezoluciju o Ramušu Haradinaju, kojom se od Vlade Kosova zahteva obustava dijaloga sa Beogradom dok Haradinaj ne bude pušten na slobodu.

Za usvajanje rezolucije glasao je 78 poslanika, dok je jedan bio protiv. Rezoluciju je predložila poslanička grupa Alijanse za budućnost Kosova, čiji je Ramuš Haradinaj lider, a usvojena je posle usaglašavanja sa vladajućim partijama.

Rezolucijom se zahteva hitno oslobadjanje Ramuša Haradinaja i da to, kako se navodi, bude primarni zadatak Vlade Kosova. Takođe se zahteva da se obustavi dijalog o normalizaciji odnosa sa Beogradom dok Ramuš Haradinaj ne bude oslobođen. Treća tačka rezolucije je da Vlada Kosova zahteva od EU da izvrši pritisak na Srbiju da ukine sve poternice koje je raspisala.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić rekao je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima da je Srbija iznenađena ovakvom vrstom odluke Prištine o prekidu dijaloga i poručio da “Srbija ostaje posvećena razgovorima, kao načinu za rešavanje sporova između Beograda i Prištine”.

Očekuje se da se o ovoj rezoluciji Vlada Kosova izjasni u naredna dva dana.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru je za 6. april odložio donošenje odluke o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratne zločine na Kosovu.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

XS
SM
MD
LG