Linkovi

Skupština Kosova izglasala Sporazum o demarkaciji sa CG


Suzavac u Skupštini Kosova
Suzavac u Skupštini Kosova

Poslanici Skupštine Kosova izglasali su u sredu Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Zasedanje kosovskog parlamenta prekidano je četiri puta jer su poslanici pokreta Samoopredeljenje aktivirali suzavac pokušavajući da spreče izglasavanje ovog sporazuma koji je jedan od poslednjih uslova Kosovu za dobijanje vizne liberalizacije.

Za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom glasalo je 80 poslanika, koliko je i bilo potrebno, a protiv je bilo 11.

Pored poslanika vladajuće koalicije za sporazum su glasali i poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova. Za ratifikaciju sporazuma glasao je i poslanik Srpske liste Adem Hodža, dok ostali poslanici Srpske liste nisu prisustvovali sednici.

Od srpskih poslanika glasao je Slobodan Petrović, poslanik Samostalne liberalne stranke. Nakon završetka sednice novinarima se u skupštinskom holu prvi obratio ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delavi, koji je skoro ceo dan pratio dešavanja u kosovskom parlamentu.

„Ovo su odlične vesti, čestitam Kosovu. Skupština Kosova je uradila pravu stvar i u ime moje zemlje ja vam kažem hvala. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u radu Skupštine i glasali za demarkaciju sa Crnom Gorom“, rekao je Delavi.

Poslanici Samoopredeljenja koji se protive Sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom u četiri navrata su prethodno aktivirali suzavac u skupštinskoj sali. Prvi put odmah nakon početka sednice.

Skupština Kosova izglasala Sporazum o demarkaciji sa CG
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Video: VOA

Drugi put kada je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji stavio na glasanje jedan od amandmana na Zakon o Sporazumu o demarkaciji Kosova I Crne Gore, a treći i četvrti put pre samog početka sednice.

U međuvremenu bilo je nekoliko pauza tokom kojih je policija privela i petoro poslanika Pokreta Samoopredeljenje, a održana je i sednica predsedništva Skupštine gde je odlučeno da se petoro poslanika Samoopredeljenja udalje sa sednice.

Bacanje suzavca u parlamentu oštro su tokom dana osudili američki ambasador na Kosovu Greg Delavi i predstavnica Evropske Unije na Kosovu Natalija Apostolova

„Neki ljudi bez ideje su odlučili da koriste političko nasilje kako bi ostvarili svoje ciljeve. Ovo ne treba da se dešava na Kosovu. Kosovo je bolje od ovoga“, kazao je Delavi.

„Ja sam veoma razočarana nepopularnim akcijama koje su se danas desile. Šokirana sam onim što se danas dogodilo. Bacanje suzavca u instituciji gde treba da bude naveća demokratija je protivnom svim principima Evropske unije“, rekla je Apostolova

Sporazum o demarkaciji Kosova i Crne gore potpisali su predstavnici Vlada Crne Gore i Kosova 2015. godine, nakon čega ga je Parlament Crne Gore ratifikovao.

Poslanici Skupštine Kosova u prošlom mandatu nisu uspeli da izglasaju ovaj sporazum, jer su se tome protivili poslanici opozicije, među kojima i stranka sada aktuelnog premijera Kosova Ramuša Haradinaja tvrdeći da je Kosovo oštećeno za 8 000 hektara zemlje.

Ratifikacija ovog sporazuma ponovo je došla na dnevni red nakon što su pre nešto više od mesec dana predsednici Kosova i Crne Gore Hašim Tači i Filip Vujanović potpisali zajedničku izjavu gde se navodi da će se, ukoliko se pojave, novi dokazi oko granične linije oni uzeti u obzir.

EU: Dobrodošao napredak

Stvarno postignuće, dobrodošao konkretan napredak, tim su riječima visoka predstavnica EU, Federika Mogerini i komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han reagovali na ratifikaciju sporazuma o granici izmedju Crne Gore i Kosova u kosovskom parlamentu.

Johanes Han i Federika Mogerini
Johanes Han i Federika Mogerini

Za evropske zvaničnike riječ je o koraku koji je u potpunosti u duhu dobrosusjedskih odnosa u regionu, kao i nedavno objavljene Strategije za zapadni Balkan Evropske komisije. Ovim se ispunjava jedan od ključnih kriterijuma za ukidanje viza za gradjane Kosova, poručeno je iz Brisela, čime će najveću korist osjetiti sami gradjani.

Podsjeća se da je Komisija još 2016. preporučila Evropskom savjetu ukidanje viza za gradjane Kosova, očekujući skoro rješenje pitanja granice sa Crnom Gorom, kao i snažnije angažovanje kosovskih vkasti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U tom svjetlu, EU očekuje od svih strana na Kosovu da predano nastave rad kako bi ostvarili bezvizni režim za gradjane Kosova, što je od interesa i za cijeli region.

XS
SM
MD
LG