Linkovi

Haradinaj predstavio pregovarački tim Vlade Kosova, sednica otkazana


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj tokom današnjeg obraćanja poslanicima Skupštine Kosova
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj tokom današnjeg obraćanja poslanicima Skupštine Kosova

Sednica Skupštine Kosova na kojoj poslanici treba da se izjasne o vladinom timu za dijalog sa Srbijom otkazana je zbog nedostatka kvoruma i biće nastavljena sutra. Sednica o ovoj temi je tokom dana dva puta prekidana, a danas je trebalo da se održi još jedna sednica na zahtev opozicije, koja zahteva da se izglasa rezolucija kojom bi se predsedniku Kosova zabranilo da razgovara o korekciji granice.​

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je od poslanika zatražio podršku pregovaračkom timu Vlade Kosova za pregovore sa Srbijom. Haradinaj je prethodno predstavio poslanicima Skupštine Kosova predstavnike Vlade Kosova za dijalog sa Srbijom.

Na čelu tog tima je potpredsednik Vlade Fatmir Ljimaj, njegov zamenik je takođe potpredsednik Vlade Enver Hodžaj, a ostali članovi tima su Bedžet Pacoli, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova, zatim Dardan Gaši, takođe potpredsednik Vlade, Avni Arifi, dosadašnji predsedavajući tima za tehnički dijalog i Mahir Jagčilar, predstavnik turske zajednice u vladi.

Premijer Ramuš Haradinaj je kazao da u timu ima ima mesta i za predstavnike opozicionih stranaka i civilnog društva.

Međutim poslanici opozicije nisu prisustvovali današnjoj sednici parlamenta, dok ostali poslanici podržavaju formiranje vladinog tima za dijalog sa Beogradom.

Poslanik Bljerat Šerifi iz Socijaldemokratske inicijative rekao je da je jedinstvo u dijalogu sa Srbijom preko potrebno.

“Ovi pregovori imaju dve agende, agendu koju ima vlada koja kaže da se neće pregovarati o teritoriji Kosova i imamo agendu predsednika Tačija koji je javno izjavio da se pregovori trebaju razvijati u pravcu koji ne isključuje ni korekciju granica - neko kaže podela, neko razmena teritorija, neko kaže korekcija. To su dve agende koje se moraju pretvoriti u jednu, ali to pretvaranje u jednu pripada sada Skupštini Kosova. Ako se ne postigne to jedinstvo praktično ćemo imati dve delegacije u Briselu, delegaciju Vlade i predsednika koji će ući u istu salu, ali sa različitim porukama i mandatima. Ako se ne postigne zajednička platforma sa opozicijom i predsednikom i većinom, plašim se da će nam se ovaj proces vratiti kao bumerang“, rekao je Šerifi

Iz Alijase za budućnost Kosova podržavaju formiranje vladinog tima za pregovore, ali poručuju da će podrška izostati, ukoliko se tim bude bavio teritorijom Kosova.

“Teritorija Republike Kosova je jedinstvena i nedeljiva i niko nema mandat da pregovara o teritoriji Republike Kosova“, rekla je poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj - Bujupi.

Poslanica koalicije Vakat iz bošnjacke zajednice Duda Balje rekla je da je posle obećanja Ramuša Haradinaja da će i predstavnik kosovskih Bošnjaka biti član delegacije, ova poslanička grupa odlučila da podrži vladin tim za pregovore.

“Ja sam gotovo sigurna da ukoliko u ovom timu, zajedno sa premijerom i sa svima koji odlučujete budu i Bošnjaci, da će on biti mnogo kvalitetniji. Da se ne osvrćem sada na probleme koji se dešavaju u bošnjačkoj mahali i svih Bošnjaka koji žive u problematičnim delovima Kosova, koji su u konekciji sa Srbijom“, rekla je Balje.

Ranije je za danas u 10 sati zakazana vanredna sednica parlamenta na zahtev opozicije, na kojoj je trebalo da se glasa o rezoluciji u čijem predlogu se navodi da predsednik Kosova Hašim Tači nema mandat da pregovara o „korekciji granice“.

Međutim, sinoć je predsedništvo Skupštine zakazalo na zahtev Vlade vanrednu sednicu za danas u 9 sati na kojoj se raspravlja o odluci Vlade o imenovanju pregovaračkog tima sa Srbijom.

XS
SM
MD
LG