Linkovi

Uhapšeni Srbi zbog navodnog pritiska na pripadnike KBS


Pripadnici Kosovskih beybednosnih snaga marširaju tokom proslave obeležavanja osme godišnjice od proglašenja kosovske nezavisnosti, 17. februara 2016. u Prištini
Pripadnici Kosovskih beybednosnih snaga marširaju tokom proslave obeležavanja osme godišnjice od proglašenja kosovske nezavisnosti, 17. februara 2016. u Prištini

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su petoricu Srba u gnjilanskom regionu, koji se kako je saopšteno iz policije sumnjiče za kršenje ustavnog poretka i bezbednosti Kosova. Oni su nakon saslušanja oslobođeni, a pojedini mediji javljaju da su uhapšeni zbog navodnog pritiska na srpske pripadnike Kosovkih bezbednosnih snaga (KBS) da napuste tu službu.

Policija Kosova je saopštila da je tokom operacije kosovske specijalne jedinice policije u regionu Gnjilana uhapšeno pet osoba koje se sumnjiče da su delovali protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova.

U Gornjem Kuscu privedeni su načelnik Kosovko-pomoravskog okruga Radovan Stojković i direktor ogranka Nacionalne službe za zapošljavanje Jovan Denić. Obe institucije funkcionišu u sistemu Republike Srbije.

Zatim Nenad Stojanović, po zanimanju automehaničar zaposlen pri Vojsci Srbije, jer se kako je izjavio za Radio televiziju Puls, sumnjiči da je vršio pritisak na srpske pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga da napuste tu službu.

U Selu Berivojce u opštini Ranilug privedeni su i Predrag penzionisiani i Aleksandar aktivni pripadnik MUP-a Srbije koji radi u centralnoj Srbiji. Sva petorica su nakon nekoliko sati oslobođeni.

Akcija maskiranih kosovskih policajaca naoružanih dugim cevima uzmemirila je građane Kosovskog Pomoravlja.

Momčilo Trajković iz Srpskog nacionalnog foruma smatra da nije dobro što se institucije na ovakav način obračunavaju sa ljudima zbog kako kaže eventualnog verbalnog delikta. On za Glas Amerike kaže da su kad su u pitanju eventualni verbalni pritisci na srpske pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga najodgovorniji političari u Beogradu i Srpske liste na Kosovu.

«Kreatori politike i strategije da se ne formira kosovska vojska jesu predstavnici Srpske liste i oni to javno saopštavaju i ako neko treba da odgovara za taj verbalni delikt onda su to predstavnci Srpske liste. Ali očigledno da tako daleko ne može ići albanska strana, da se na jedan takav način obračunava sa Srpskom listom, kao što se obračunava sa običnim građanima. I mislim da je tu čitav taj poblem i da tu treba tražiti odgovor na pitanja, a ne proganjati, smatram, nedužne ljude. Iako su dobili nekakav zadatak, taj zadatak je dobijen od direktnih pregovorača, od gospodina Vučića, od gospodina Vulina, od gospodina Đurića i od gospode iz Srpske liste », rekao je Trajković.

Kosovski zvaničnici saopštili su proteklih dana da je preko 40 srpskih pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga uputilo zahteve da istupi iz ove službe zbog pritisaka koji dolaze iz Beograda.

Mediji prenose izjavu zamenika ministra Bezbednosnih snaga Kosova Agima Čekua koji je kazao da su identifikovane osobe koje, kako tvrdi, ucenjuju pripadnike srpske nacionalnosti i poručio da se se organi pravde bave tim osobama.

XS
SM
MD
LG