Linkovi

Nacionalna garda okončava obezbeđivanje Kapitola


Arhiva - Pripadnici Nacionalne garde stražare na poziciji ispred Kapitola, u svitanje 8. marta 2021. u Vašngtonu.
Arhiva - Pripadnici Nacionalne garde stražare na poziciji ispred Kapitola, u svitanje 8. marta 2021. u Vašngtonu.

Trupe Nacionalne garde počeli su da napuštaju Vašington u ponedeljak nakon što su štitile američki Kapitol skoro pet meseci nakon smrtonosnog napada 6. januara.

Sekretar za odbranu Lojd Ostin zahvalio se vojnicima i vazduhoplovcima što su pomogli Policiji Kapitola i lokalnim vlastima da pojačaju bezbednost nakon nasilnog događaja.

"Ovi vazduhoplovci i vojnici zaštitili su ne samo teren, već i zakonodavce koji rade na tom terenu, osiguravajući da ljudi mogu nesmetano da nastave poslove. Oni su na vrlo opipljivi način ispunili zakletvu da će podržati i braniti Ustav", rekao je Oustin u ponedeljak.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je novinarima u Pentagonu da će oko 1.000 vojnika otputovati u narednih nekoliko dana.

Nedelja je bila poslednji dan zaštitne misije, rekao je penzionisani general-potpukovnik Rasel Onore, koji je izvršio pregled pregled nakon pobune 6. januara, za CBS.

Iako je Onore predložio zadržavanje snaga za brzo reagovanje kao ispomoć za buduće potencijalne napade,, Kirbi je u ponedeljak rekao da Pentagon nije planirao da ostavi takve snage na terenu.

XS
SM
MD
LG