Linkovi

Nacionalna garda još dva meseca ostaje da čuva Kapitol


Pripadnici Nacionalne garde ispred zgrade Kongresa
Pripadnici Nacionalne garde ispred zgrade Kongresa

Oko 2.300 pripadnika Nacionalne garde ostaće još dva meseca na Kapitol hilu kako bi štitili zgradu Kongresa, objavio je Pentagon.

Trenutno je na Kapitol hilu 5.200 pripadnika Nacionalne garde, a tu su otkako se 6. januara desio upad pristalica Donalda Trampa u Kongres. Osim Nacionalne garde, Kongres čuvaju i visoke metalne ograde i barijere postavljene posle nereda.

"Odluka je doneta nakon detaljnog razmatranja takvog zahteva i procene gotovosti Nacionalne garde", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će u naredna dva meseca pripadnici Pentagona raditi sa policijom Kapitol hila koja je i tražila da Nacionalna garda ostane uz Kongres koliko god to uslovi dozvoljavaju.

Neki zvaničnici iz sektora odbrane koji su ostali anonimni, međutim, kažu da nema obaveštajnih podataka koji bi opravdali prisustvo Nacionalne garde na Kapitolu.

Za nerede u Kongresu 6. januara, u kojima je stradalo pet osoba, optuženo je više od 300 ljudi. Uhapšeni su i članovi militantnih ekstremističkih grupa poput Čuvara zakletve i Tri procenta.

Iako je postojala bojazan da će se napad na Kongres ponoviti 4. marta, na Kapitolu se okupio samo mali broj podržavalaca teorije zavere Kjuanon.

XS
SM
MD
LG