Linkovi

Bezbednosni zvaničnici prebacuju krivicu za propuste tokom upada u Kongres


ARHIVA - Pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa probijaju policijski kordon, 6. januar 2021. godine (Foto: AP)
ARHIVA - Pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa probijaju policijski kordon, 6. januar 2021. godine (Foto: AP)

Bivši bezbednosni zvaničnici su tokom prvog javnog svedočenja o pobuni u kompleksu američkog Kapitola 6. januara saopštili da su loši obaveštajni podaci doveli do katastrofalnog propusta u predviđanju nasilnih namera rulje i da zbog toga nisu bili pripremljeni za napad bez presedana.

Zvaničnici, među kojima je i bivši šef policije Kapitola Stiven Sund, okrivljuju druge federalne agencije - i jedni druge - za neuspeh u odbrani zgrade, kada su pristalice tadašnjeg predsednika Donalda Trampa probile bezbednosne ograde, polomile prozore i vrata, upale u zgradu i primorale članove Kongresa da pronađu sklonište.

Bivši zvaničnici su kazali da su očekivali da protesti budu slični skupovima u znak podrške Trampu, koji su organizovani krajem 2020. godine, i koji su bili mnogo manje nasilni. Sund je rekao da tokom 30-godišnje karijere nikada nije video prizore kao za vreme upada u Kapitol.

“Kada su stigli do policijskih barijera, nisu se ponašali kao ijedna grupa demonstranata koju sam ikad video", rekao je Sund, tvrdeći da pobuna nije bila rezultat lošeg planiranja već posledica propusta za koje su odgovorne mnoge agencije i zvaničnici.

"Ni jedna civilna agencija za sprovođenje zakona - svakako ne policija Kapitola - nije obučena, niti opremljena da bez značajne pomoći vojske ili drugih organa reda, odbije pobunu hiljada naoružanih, nasilnih i koordinisanih pojedinaca usredsređenih na to da upadnu u zgradu po svaku cenu", naglasio je Sund.

Na zajedničkom pretresu, koji je deo istrage događaja 6. januara koju sprovode senatski Odbori za unutrašnju bezbednost i za pravila i poceduru, svedoče još bivši glavni zvaničnici zaduženi za bezbednost u Senatu i Pedstavničkom domu, Majkl Stenger i Pol Irving, kao i vršilac dužnosti policije prestonice Vašingtona Robert Konti.

Sund, Irving i Stenger su bili primorani da podnesu ostavku posle smrtonosnog napada.

"Moramo da imamo činjenice, a odgovori su u ovoj sali", rekla je na početku pretresa predsedavajuća Odbora za pravila i proceduru, demokratska senatorka Ejmi Klobučar.

Bivši šef policije Kapitola Stiven Sund na pretresu u Kongresu
Bivši šef policije Kapitola Stiven Sund na pretresu u Kongresu

I dalje nema odgovora na brojna pitanja šta se dogodilo pre i tokom napada. Koliko su agencije za sprovođenje zakona znale o planovima da se počini nasilje 6. januara, od kojih su mnogi bili javni? Kako su agencije delile informacije? Kako je policija Kapitola mogla da bude toliko loše pripremljena za nasilnu pobunu koja je organizovana na internetu?

Sund je na pretresu rekao da je tek posle napada saznao da su njegovi policajci dobili izveštaj odseka FBI-a u Norfolku, u Virdžiniji, u kojem se detaljno predviđa da bi ekstremisti mogli da pokrenu "rat" narednog dana u Vašingtonu. Šef odseka FBI-a u Vašingtonu rekao je da je, čim je dobio upozorenje 5. januara, tu informaciju prosledio drugim agencijama za sprovođenje zakona kroz zajedničku radnu grupu za borbu protiv terorizma.

Sund je rekao da je informacija zatim prosleđena zvaničniku koji radi na obaveštajnim pitanjima za policiju Kapitola, ali ne i drugim nadređenima i da on nije znao za upozorenje.

Predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost, demokratski senator Geri Piters rekao je da je propust u prosleđivanju obaveštajnog izveštaja šefu policije veliki problem.

"Kako niste dobili taj ključni obaveštajni podatak", zapitao se Piters.

"Ta informacija bi bila od pomoći", odgovorio je Sund.

Zvaničnici takođe nisu saglasni u pogledu pitanja kada je Nacionalna garda pozvana i ranije podnetih zahteva da se rasporede njeni pripadnici. Sund je rekao da je razgovarao i sa Stengerom i Irvingom o tome da se zatraži raspoređivanje Nacionalne garde, ali da mu je Irving rekao da je zabrinut kako će to izgledati u javnosti.

Irving je to demantovao, dok je Stenger naveo da su se "svi saglasili da dostupni obaveštajni podaci nisu opravdavali raspoređivanje trupa i da je kolektivno odlučeno da se ne podnosi taj zahtev". Dodao je da su u to vreme svi smatrali da postoji "snažan" plan za zaštitu Kongresa.

Nakon što su probili policijske barijere, izgrednici su se sukobili sa policajcima, od kojih su desetine povređene, zatim polomili vrata i prozore, naterali članove Kongresa da napuste prostorije Predstavničkog doma i Senata i prekinuli procez potvrde izborne pobede Džoa Bajdena.

Pet osoba je preminulo, među kojima jedan pripadnik policije Kapitola i žena koju je upucala policija dok je pokušavala da upadne u salu Predstavničkog doma.

Pripadnici Nacionalne garde ispred zgrade Kongresa
Pripadnici Nacionalne garde ispred zgrade Kongresa

Pretres je održan gotovo sedam nedelja posle napada i više od jedne sedmice nakon što je Senat oslobodio Trampa optužbe da je podstakao pobunu, porukom pristalicama da se "pakleno bore" da ponište njegov izborni poraz.

Hiljade pripadnika Nacionalne garde i dalje obezbeđuje kompleks Kapitola, oko kojeg je podignuta visoka ograda sa bodljikavom žicom, dok su okolne ulice blokirane za saobraćaj.

XS
SM
MD
LG