Linkovi

Ukrajina najavljuje vojne vežbe sa NATO snagama


ARHIVA - Ukrajinski vojnici na vojnoj vežbi
ARHIVA - Ukrajinski vojnici na vojnoj vežbi

Ukrajinske oružane snage saopštile su u subotu da će za nekoliko meseci početi zajedničke vojne vežbe sa NATO snagama, što bi moglo da zaoštri tenzije sa Rusijom koja se usprotivila tom potezu.

U saopštenju oružanih snaga, postavljenom na Fejsbuku, navodi se da će u vojnim vežabama učestvovati više od 1.000 vojnika iz najmanje 5 članica NATO-a.

"Naročito će se raditi na odbrambenim potezima, a zatim na ofanzivnim, da bi se obnovila državna granica i teritorijalni integritet države koja je meta agresija jedne od njenih neprijateljskih susednih zemalja", navodi se u saopštenju, ali se ne precizira kada bi vežbe bile održane.

NATO je u četvrtak izrazio zabrinutost zbog, kako je saopštio, nagomilavanja ruskih vojnih snaga blizu istočne Ukrajine nakon što je Moskva upozorila da bi ozbiljna eskalacija u ukrajinskom regionu Donbas mogla da "uništi" Ukrajinu.

Kremlj je u petak saopštio da bi bilo kakvo raspoređivanje NATO trupa u Ukrajini dovelo do daljih tenzija blizu ruskih granica i primoralo Moskvu da preduzme dodatne bezbednosne mere.

Ukrajinske snage bore se protiv proruskih separatista u istočnom regionu Donbas, a u sukobu je od 2014. godine prema procenama Kijeva poginulo 14.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG