Linkovi

SAD nazvale nagomilavanje ruske vojske duž ukrajinske granice većim nego 2014.


Ukrajinski vojnik na borbenim pozicijama na liniji razdvajanja od proruskih pobunjeničkih snaga u blizni Donjetska, Ukrajina, 19. aprila 2021.
Ukrajinski vojnik na borbenim pozicijama na liniji razdvajanja od proruskih pobunjeničkih snaga u blizni Donjetska, Ukrajina, 19. aprila 2021.

Sjedinjene Države ponovile su svoju zabrinutost zbog vojnih manevara Rusije duž njene granice sa Ukrajinom, optužujući da je Moskva sada grupisala više trupa u tom području nego kada je napala i zauzela Krim pre sedam godina

"Svakako je veće od toga", rekao je novinarima u ponedeljak sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi, nazivajući kontinuirano gomilanje ruskih snaga "veoma ozbiljno zabrnjavajućim".

"Generalno, nastavili smo da vidimo da se ovo grupisanje povećava", rekao je. "Svakako smo čuli kako Rusi izjavljuju da se ovde radi o obuci. Nije nam potpuno jasno da je upravo to svrha"

Tvrdnja Pentagona predstavlja malu promenu u odnosu na prethodne izjave kada je nagomilavanje ruskih trupa kategorizovao samo kao samo najveće od invazije Krima 2014. godine i usledila je nakon sličnih obaveštajnih procene zvaničnika Evropske unije, koji su tvrdili da se u tom području sada nalazi više od 150.000 ruskih vojnika.

"To je najveće vojno razmeštanje ruske vojske na ukrajinskim granicama ikada", izjavio je ranije u ponedeljak šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

"Rizik od dalje eskalacije je očigledan“, dodao je Borelj optuživši Rusiju za "razmeštanje bolnica za kampanju" i sve vrste ratnih aktivnosti u regionu.

Prošle nedelje, vazduhoplovni general Tod Volters, najviši američki vojni zapovednik za Evropu, rekao je američkim zakonodavcima da se čini da je aktivnost duž ruskih linija snabdevanja "opala", nazivajući rizik od ruskog upada u narednih nedelju i po dana "malim do srenjim".

SAD i njihovi zapadni saveznici, međutim, i dalje pozivaju Rusiju da "prestane sa svojim provokacijama" i da deeskalira situaciju.

Oni su takođe bili kritični prema ruskim planovima da kasnije ovog meseca ograniče pristup Crnom moru i Kerčkom moreuzu, dok Kremlj kao razlog navodi vojne vežbe koje su u toku.

Kao odgovor, SAD su potez Moskve nazvale "samo najnovijim primerom" agresije Kremlja i rekle da će nastaviti da operišu ratnim brodovima u Crnom moru kako smatraju da je potrebno.

Sandej tajms, pozivajući se na britanske pomorske izvore, izvestio je da Britanija planira da pošalje dva plovila u Crno more negde sledećeg meseca.

U ovom izveštaju korišćene su informacije Rojtersa.
XS
SM
MD
LG