Linkovi

NATO zabrinut zbog ruskih vojnih aktivnosti blizu Ukrajine


ARHIVA - Zastava NATO-a
ARHIVA - Zastava NATO-a

Rusija je u četvrtak upozorila da bi ozbiljna eskalacija sukoba u istočnom ukrajinskom regionu Donbas mogla da "uništi" Ukrajiniju, dok je NATO izrazio zabrinutost zbog, kako je saopštio, nagomilavanja ruskih vojnih snaga blizu istočne Ukrajine.

Snimci sa društvenih mreža, čija autentičnost još nije potvrđena, sugerišu da Rusija premešta veliki broj tenkova i manjih oklopnih vozila i drugu opremu u regione koji se graniče sa Ukrajinom, kao i na Krim koji je Moskva anektirala 2014. godine, prenosi agencija Rojters.

Ruske aktivnosti predstavljaju izazov za administraciju predsednika Džoa Bajdena, čiji članovi su ove nedelje telefonom razgovarali sa visokim ukrajinskim zvaničnicima da bi izrazili podršku vladi predsednika Volodimira Zelenskog.

"Delom je reč o uobičajenoj taktici, da se menja intezitet konflikta da bi se podstakla nestabilnost i pokazalo da je Rusija jedan od ključnih igrača. Ne možemo da isključimo mogućnost da je Bajdenova administracija deo ruske računice, odnosno da je vreme da Moskva pokaže mišiće", rekao je neimenovani diplomata EU.

Moskva i Kijev već dugo vremena razmenjuju optužbe za neuspešnu implementaciju mirovnog sporazuma o Donbasu. Odnosi su dodatno zategnuti zbog sudbine ruskog gasovoda Severni tok 2 do Nemačke, čiju izgradju Ukrajina i SAD žele da zaustave, kao i zbog obračuna Kijeva sa istaknutim biznismenom bliskim Rusiji.

NATO je saopštio da je zabrinut zbog raspoređivanja ruskih snaga u trenutku kada su se ambasadori članica Alijanse sastali da razgovaraju o nedavnoj eskalaciji nasilja u istočnom regionu Donbas, gde se ukrajinske snage bore protiv proruskih separatističkih snaga. Prema procenama Kijeva, u sukobu je od 2014. godinu poginulo 14.000 osoba.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba optužio je Rusiju "za sistemsko pogoršanje" bezbednosne situacije u Donbasu i na Krimu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pokušao je da umanji značaj raspoređivanja ruskih snaga, navodeći da "to ne bi trebalo nikome da smeta i da ne predstavlja nikakvu pretnju".

"Rusija preduzima mere da obezbedi svoje granice. Postoji povećana aktivnost NATO-a, drugih saveza, pojedinačnih zemalja blizu ruskih granica zbog čega smo u obavezi da budemo na oprezu", rekao je Peskov.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da veći deo ukrajinske vojske razumije opasnost "užarenog konflikta" u Donbasu.

"Nadam se da ih neće podstrekivati političari, koje podstrekuje Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama. Ruski predsednik Putin nedavno je rekao, što je relevantno i danas, da će oni koji pokušaju da započnu novi rat u Donbasu uništiti Ukrajinu", poručio je Lavrov.

Portparol američkog Stejt department Ned Prajs je u četvrtak saopštio da su SAD zabrinute zbog nedavne eskalacije ruskih agresivnih i provokativnih poteza u istočnoj Ukrajini.

Zabrinutost NATO-a

Neimenovani zvaničnik NATO-a rekao je agenciji Rojters da Moskva podriva mirovne napore u istočnoj Ukrajini.

"Saveznici dele zabrinutost u pogledu nedavnih velikih ruskih vojnih aktivnosti u i oko Ukrajine. Saveznici su takođe zabrinuti zbog ruskog kršenja primirja iz jula 2020. godine, što je dovelo do smrti četiri ukrajinska vojnika prošle nedelje", rekao je neimenovani zvaničnik.

Ukrajina, zapadne zemlje i NATO optužuju Rusiju da šalje trupe i teško oružje da bi podržala svoje pristalice u Donbasu koje su preuzele dio istočne Ukrajine 2014. godine.

Rusija međutim tvrdi da samo pruža političku i humanitarnu podršku separatističkim borcima u, kako ističe, unutrašnjem konfliktu.

Načelnik združenog Generalštaba američke vojske general Mark Mili razgovarao je sa glavnim komandantom ukrajinskih snaga Ruslanom Komčakom da bi naglasio da je "Ukrajina ključni partner NATO-a", saopšteno je iz Milijevog kabineta.

Ukrajinske vojne obaveštajne službe optužuju Rusiju da izaziva provokacije da bi imala izgovor da pošalje dodatne ruske vojne jedinice u Donbas i da nije isključen pokušaj "da ruske okupacione snage napreduju duboko na ukrajinskoj teritoriji".

XS
SM
MD
LG